Месни рулца с пълнени канелони и пикантен сос

Месни рулца с пълнени канелони и пикантен сос Лакомник
Месни рулца с пълнени канелони и пикантен сос
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Петя Цанкова, Варна
Лакомник Необходими продукти

За рулцата:
1 кг кайма
1 яйце
1 глава лук, настърган на ситно
1 филия хляб, предварително накисната във вода (или пр. мляко)
4 с.л. кетчуп
щипка черен пипер
щипка кимион
щипка смляна чубрица
сол (при необходимост)
За канелоните:
6 кори за лазаня
За пълнежа на канелоните:
6 ленти свинско филе (или пуешко, пушен бекон)
1 морков
1-2 кисели краставички
100 г кашкавал
100 г мариновани гъби
2 с.л. нарязани маслини
по желание може и топени сирена да се сложат
За пикантния сос:
1/2 ч.ч. кетчуп (по желание - смес от сладък и лют)
3-4 с.л. кафява захар (може и бяла)
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. бяло вино
2 с.л. доматен сок
щипка черен пипер
1 скилидка чесън, накълцана на дребно (по желание)

Начин на приготвянe

Овкусяваме каймата с черния пипер, кимиона, чубрицата и солта. Прибавяме яйцето, лука, филията хляб, кетчупа и измесваме добре каймата. Покриваме я и я оставяме в хладилника да си почине. През това време приготвяме канелоните. Нарязваме киселите краставички, моркова и кашкавала на пръчици с дебелина, колкото кутрето, и дължина, колкото е ширината на корите за лазаня. Морковените пръчици се задушават с малко вода, щипка сол и щипка захар за 2-3 минути. Във вряща подсолена вода бланшираме една кора за лазаня, докато омекне (3-4 мин или според указанията). Изваждаме я върху чиния и пускаме втората. Докато тя ври, в единия край на готовата кора слагаме лента филе или бекон, а върху нея - по 1-2 пръчици от киселите краставички, морковите и кашкавала, няколко мариновани гъбки и от нарязаните маслини. След което навиваме на руло. Процедурата се повтаря и с останалите кори, в резултат на което имаме 6 пълнени канелони. Изваждаме каймата от хладилника и я разделяме на шест равни части. Разстиламе една част върху парче алуминиево фолио и в единия край слагаме 1 брой от канелоните. С помощта на фолиото завиваме и оформяме на малко руло. Поставяме в намаслена правоъгълна тавичка. По същия начин оформяме и останалите пет рулца. Заливаме ги с пикантния сос, аз обикновено правя двойна доза сос, защото е много вкусен и все не стига. Пекат се на 170-200°С час и половина, или до пълната им готовност. Две-три минути преди да се извадят, рулцата се поръсват с настърган кашкавал.

Сервират се, залети с пикантния сос и гарнитура по желание.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц