Овкусяваме каймата с черния пипер, кимиона, чубрицата и солта. Прибавяме яйцето, лука, филията хляб, кетчупа и измесваме добре каймата. Покриваме я и я оставяме в хладилника да си почине. През това време приготвяме канелоните. Нарязваме киселите краставички, моркова и кашкавала на пръчици с дебелина, колкото кутрето, и дължина, колкото е ширината на корите за лазаня. Морковените пръчици се задушават с малко вода, щипка сол и щипка захар за 2-3 минути. Във вряща подсолена вода бланшираме една кора за лазаня, докато омекне (3-4 мин или според указанията). Изваждаме я върху чиния и пускаме втората. Докато тя ври, в единия край на готовата кора слагаме лента филе или бекон, а върху нея - по 1-2 пръчици от киселите краставички, морковите и кашкавала, няколко мариновани гъбки и от нарязаните маслини. След което навиваме на руло. Процедурата се повтаря и с останалите кори, в резултат на което имаме 6 пълнени канелони. Изваждаме каймата от хладилника и я разделяме на шест равни части. Разстиламе една част върху парче алуминиево фолио и в единия край слагаме 1 брой от канелоните. С помощта на фолиото завиваме и оформяме на малко руло. Поставяме в намаслена правоъгълна тавичка. По същия начин оформяме и останалите пет рулца. Заливаме ги с пикантния сос, аз обикновено правя двойна доза сос, защото е много вкусен и все не стига. Пекат се на 170-200°С час и половина, или до пълната им готовност. Две-три минути преди да се извадят, рулцата се поръсват с настърган кашкавал.
Сервират се, залети с пикантния сос и гарнитура по желание.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!