
Невероятна торта, с която ще зарадвате близките и гостите си




В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат, слагаме съда на слаб огън. Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят (около 2-3 минути). Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти, като бъркаме много добре. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана. Печем не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава. Готовността му се проверява с дървена клечка. Готовият блат се срязва на два тънки блата.
Сливите се накисват в гореща вода. Заквасената сметана се разбива със захарта. Добавя се ванилията и 2/3 от смлените орехи към крема.
Намазваме с крема долния блат, добавяме нарязаните на парченца сини сливи, и отгоре се намазват с още малко крем. Слагаме втория блат. Добавяме останалите орехи към останалия крем. Покриваме с по-ореховия крем и горния блат. По желание към едната част от крема може да се добави ром или коняк. Тортата се украсява със смлени орехи, сини сливи или настърган шоколад. Преди сервиране престоява в хладилника 1 нощ.

