Медена торта със сини сливи

Медена торта със сини сливи Лакомник

Невероятна торта, с която ще зарадвате близките и гостите си

Медена торта със сини сливи
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За блата:

2 яйца

100 г масло

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. захар

3-4 с.л. мед

1 ч.л. сода

200 г сушени сини сливи

За крема:

500 г заквасена сметана

1/2 ч.ч. захар

100 г счукани орехи

ванилия

Начин на приготвянe

В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат, слагаме съда на слаб огън. Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят (около 2-3 минути). Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти, като бъркаме много добре. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана. Печем не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава. Готовността му се проверява с дървена клечка. Готовият блат се срязва на два тънки блата. 

Сливите се накисват в гореща вода. Заквасената сметана се разбива със захарта. Добавя се ванилията и 2/3 от смлените орехи към крема. 

Намазваме с крема долния блат, добавяме нарязаните на парченца сини сливи, и отгоре се намазват с още малко крем. Слагаме втория блат. Добавяме останалите орехи към останалия крем. Покриваме с по-ореховия крем и горния блат. По желание към едната част от крема може да се добави ром или коняк. Тортата се украсява със смлени орехи, сини сливи или настърган шоколад. Преди сервиране престоява в хладилника 1 нощ.

Още по темата
Още по темата
Медена торта с ядки
В брашното се слагат затопленият мед и останалите продукти, без ядките. Оцетът се слага накрая и се замесва тесто, разделя се на две части и едната се разстила в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц