
В големи количества вреди на органите, а бирената дава енергия на организма

Хлебна, хмелова, нахутова, винена или бирена са видовете мая, които можете да откриете на пазара. Но за какво се използва всеки един и какво съдържа? И най-важният въпрос – дали има мая, която е вредна?
От десетилетия вегетарианците отписват напълно консумацията на дрождите. И може би имат право?
Някои лекари обясняват, че дрождите действат на мембраните на клетките и по този начин те по-лесно пропускат патогени. Освен това те пречат и на нормалното храносмилане, смятат специалистите. Някои лекари стигат по-далеч, като обясняват, че тя дори е един от главните фактори за образуването на стомашната язва. Хлебната мая дава и началото на образуването на камъните в бъбреците.
Огромната консумация на продукти с мая води до бързо уморяване и проблеми с почти всички органи, коментират диетолозите. Наред със съставките й, организмът започва да разгражда и останалите елементи на храната, които в повечето случаи са полезни. Затова е необходимо хлябът и бирата да се приемат в ограничени количества.
Като всеки продукт, който ядем, обаче маята има полезни страни. На първо място дрождите разтварят холестерола и дават на организма повече енергия. Същото се отнася дори и за бирата.
Скоро обаче учени откриха, че маята се свързва дори с нашата ДНК и я пази от грешки при репродукцията на клетките. Това става с помощта на протеин, който се съдържа в дрождите. Т. нар. „защитник на генома” може бързо да възстанови загубена част от информацията на ДНК. Лекарите виждат в това възможност да се създаде ваксина срещу рака.
Има някои видове мая, които можем да си приготвим и у дома. Това е например нахутовата. За нея обаче не е сигурно, че ще шупне и ще ни е от ползва. Прави се от счукани зърна нахут, които се трият между дланите, докато се отделят всички люспи. След това се поставят в шише. Заливат се с вряла вода. Отгоре поръсваме с малко сол и оставяме за десетина часа при висока температура – около 37 градуса. Важно е да изчакаме докато разтворът спре да отделя пяна и стане бистър.
