Маята e чудото на боговете

Маята e чудото на боговете Лакомник

Случайност дала бирата на света

Маята e чудото на боговете
Автор:Лакомник

Маята е онази малка съставка, която слагаме в хляба, за да бухне. Знае се, че тя в действителност е смес от живи организми, които подпомагат процеса. Оказва се, че е била толкова важна в ежедневието ни, че предците са я използвали без дори да знаят за какво става дума.

Дрождите са живи клетки и имат нужда от всичко, от което се нуждаят и нашите градивни частици. Трябва да имат въздух, за да живеят. Но точно кислородът ги кара и да се променят. Има и няколко основни вида мая - за хляб, за бира и за много други. Но да започнем от самото начало.

Маята е позната на хората от вече повече от 5 000 години. Преди да се родят буквите, хората са знаели, че бирата или хляба няма да се получат без тайната съставка. Египтяните, които са известни с производството си на пиво, смятали, че ферментацията е истинско чудо. Но успели да изолират причинителя и така забравили за плоските и твърди хлябове. Сигурно се чудите кое е общото между бирата и хляба? Първите тестени продукти са се правили с пяна от пиво. Хората бързо разбрали, че така самуните стават по-дебели, по-меки и доста по-вкусни. Историците разказват, че тази рецепта била много популярна по земите на Галия и Иберия.

Трябвало обаче да минат много векове преди да се открие и причината за промяната в тестото и бирата. Едва през 1680 година Антони ван Льовенхук за първи път наблюдава под микроскоп дрожди. Открива, че организми помагат на процесите на ферментация. Но човечеството ще трябва да почака още почти два века за развръзката на тази история. През 1857 година френския учен Луи Пастьор успява да обясни принципа на ферментацията. И доказва, че без дрожди този процес не може да се случи.

Ученият започнал да прави много тестове и изследвания и стигнал до извода, че кислородната среда не е задължителна за маята. В трудовете му е открито и обяснение за създаването на бирата. Според него някой обикновен човек в Месопотамия или Египет е оставил плесен на слънце. В нея са попаднали живи дрожди от въздуха и ферментацията е станала факт. После години и векове наред жителите на Северна Африка нямали идея как се получава пивото. То не винаги ставало точно както го искали. Затова и го наричали дар от бога. Според тях хубавата бира ставала, когато боговете били в настроение. Едва Пастьор стига до истината и благодарение на него производството на бира се променя и се знае всеки детайл от процеса. Благодарение на французина, пивото успешно се и пастьоризира. Днешните специалисти стигнали до откритието, че една и съща мая създава различен вкус в зависимост от температурата, на която се приготвя бирата.

Освен с полезните си качества за приготвяне на пиво, готварската мая се смята за важен компонент от разнообразното и здравословно хранене. Препоръчва се най-вече на вегетарианците. Честото й присъствие в менюто ни може да заздрави косата, кожата и ноктите. Причината за това е, че в нея се съдържа много вит. В. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц