




Плънката:
Измиваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го на котлона на тих огън, докато водата, която е пуснал, се изпари. След като спанакът изстине, го смесваме с натрошеното сирене и яйцата.
Питката:
Разтваряме маята в половината хладка вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставяме да втаса. Втасалата мая, останалата хладка вода, олиото, оцета, солта и яйцето смесваме в дълбок съд. Добавяме брашно, в което е прибавен бакпулверът, и замесваме средно меко тесто. Разделяме го на 3 части. Всяка част разточваме на кора и мажем обилно с меко масло или мас (аз ползвах мас). Намазаната кора сгъваме на плик. Така правим и с другите две топчета тесто. Готовите маслени пликчета отново разточваме на лист с размерите на тавата, в която ще печем питката. Покриваме тавата с хартия за печене и слагаме първия лист. Мажем го отново обилно с мазнина (масло или мас). Отгоре слагаме половината от плънката, която е предварително приготвена, после втора кора, отново плънка и накрая завършваме с кора. Нарязваме питката на 8 парчета като торта. Намазваме я с прясно мляко, което е смесено с 1 с.л. олио и оставяме да втаса около 40 минути. Печем в силно загрята фурна до готовност.
