Сладките намаляват риска от инфаркт
Чушките на пипера (наричани още пиперки или просто чушки) са подходящи за готвене, салати, подправки, а някои видове – и за лекарства или за декоративни цели. Съществуват стотици видове с различни размери, форма и цвят. Най-разпространените цветове са червените и зелените, но има също и бели, жълти, оранжеви, виолетови... Традиционната форма е овална и издължена.
Сокът от чушки съдържа в изобилие силиций, така необходим за ноктите и косите. В комбинация със сок от моркови дава великолепни резултати при очистването на кожата от петна. Хора, страдащи от газове в червата, от колики и спазми, получават голямо облекчение при употребата на петстотин милилитра от този сок.
Чушките може да бъде разделен на две основни категории – сладки и пикантни. Разликата при тези два вида произтича от наличието на веществото капсаицин в лютите чушки, което не се съдържа в сладкия пипер. Капсаицинът в чушките намалява риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, тъй като спомага да се намалят нивата на холестерола и предотвратява формирането на кръвни съсиреци, пренатоварването на белите дробове.
Неотдавнашни проучвания изследваха причините, поради които лютата чушка е способна да убива раковите клетки – оказва се, че това е капсаицинът, съдържащ се в тях. Според изследователите в бъдеще на основата на капсаицина и подобни вещества могат да бъдат създадени ефективни противоракови препарати.