Лукумадес

Лукумадес Лакомник

Една вкусна идея за пухкави мекици

Лукумадес
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
12
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 мл вода или прясно мляко

500 г брашно

200 г захар

мая

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. мед

1 щипка сол

 

Начин на приготвянe

Сипваме захарта и маята в съд с 500 мл топла вода или прясно мляко. Слагаме брашното в друг съд заедно със солта. Щом маята втаса я замесваме с брашното. Тестото трябва да е меко и ако е необходимо доливаме още малко топла вода. Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса. Сипваме олиото в тенджера или във фритюрник и го загряваме на среден огън. Загребваме от сместа с лъжица и я запържваме, докато получи златист цвят. Преди да сервираме студените лукомадес, ги заливаме със затоплен мед. Може и със сладолед

Още по темата
Още по темата
Майсторски мекици
В средата на пресятото брашно се прави по-голяма ямичка, в която последователно се слагат разбитите яйца, солта, захарта, олиото, киселото мляко с разтворената в него...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц