Чудесата на френските майстори са безброй
Едно от чудесата на Франция и до днес си остава нейната кухня. Всеки регион на страната предлага стотици рецепти, които изкушават всеки чужденец. Ако сте решили да пътувате до Лион обаче се пригответе за леки блюда, готвени с бяло вино. Възможно е обаче да качите и някой и друг килограм, защото повечето продукти са пържени.
Сладкиш с кестени
Необходими продукти:
700 г кестени
150 г захар
90 г масло
3 яйца
ром
сметана
Начин на приготвяне: Кестените се сцепват с ножа. Нареждаме ги в тава и ги печем на слаба фурна за поне 20 минути. После ги обелваме и ги сваряваме в слабо подсолена вода. Пресоваме кестените, прибавяме и захарта. След това идва ред на маслото, жълтъците и рома. Едва на края се слагат и белтъците, разбити на сняг. Готовото тесто наливаме в тава намазана с масло и поръсена с брашно. Оставяме да се пече на слаба фурна за 40 минути. Поднасяме със сметана.
Патица
Необходими продукти:
1 патица
250 г масло
100 г червено вино
300 г лукчета
500 г кестени
Начин на приготвяне: Приготвяме патицата цяла. Почистваме я добре и я задушаваме. Посоляваме я добре, дори и вътре. Връзваме краката с канап. Намазваме я с масло и я поставяме в подходяща тенджера. Слагаме я във фурната и печем докато се зачерви добре. Заливаме с виното. Цялата патица се слага в голяма чиния за сервиране. Гарнира се отстрани с лукчета. Може да ги смесите с малко обелени кестени. Поливаме отгоре с масло и соса от печенето на патицата.
Гъби
Необходими продукти:
1.3 кг гъби
сол
черен пипер
150 г масло
100 г лук
50 г лимон
Начин на приготвяне: Сгорещяваме масло. През това време нарязваме гъбите на тънки филийки. Поръсваме ги със сол и черен пипер. В друг съд и друго олио пържим лука, нарязан на ситно. Слагаме го при омекналите, но все още неготови гъби. Пържим докато продуктите станат готови. Поръсва се с лимонов сок.
Картофи
Необходими продукти:
500 г сурова наденица
200 г бекон
150 г масло
200 мл сметана
6 картофа
1 скилидка чесън
1 дижонска горчица
сол
пипер
Начин на приготвяне: Слагаме картофите да се варят без да ги белим. Наденицата се нарязва на малки парчета. Нарязваме на ситно и бекона и чесъна. Поръсваме с черния пипер, мащерката, солта. Идва ред на зехтина и част от горчицата. В отделен съд разбъркваме сметаната и само лъжичка от горчицата. Взимаме купички за суфле. Намазваме ги с масло. Слагаме по един варен картоф. Натискаме го, за да се смачкат леко. Поръсваме с месната плънката, отгоре – със сметановия сос. Отгоре – още малко масло и малко горчица. Нареждаме ги в тава и ги печем при 200 градуса. Оставяме докато се зачерви. Когато станат готови ги вадим от фурната и обръщаме всяко върху чиния за сервиране.
Яйца
Необходими продукти:
9 яйца
5 глави лук
5 с. л. брашно
60 гр. масло
3 ч. ч. пилешки бульон
индийско орехче
черен пипер
Сол
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го бланшираме. След това се слагат в тиган на средно силен огън. Идва ред на маслото, което разбъркваме с лука, докато се стопи напълно. Поръсваме с малко брашно. Доливаме бульона. Поръсваме със сол, черен пипер, индийско орехче. После се оставя на тих огън за 20 минути. Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват, но не на ситно. Смесваме яйцата с лучения сос и сервираме.