
Растението никога не боледува

Лимецът е уникална култура, в която ценните хранителни качества са се запазили през вековете. Причината е, че тя не е била генетично селектирана от хората. Затова и до днес не е известна болест, която може да я покоси. Така не се налага да се третира с химикали, които са вредни за човека. Процесът й на зреене е по-дълъг от традиционното хлебно жито, което дава възможност на растението да погълне повече енергия от слънцето.
Лимецът е най-древната позната на човека пшеница и е една от първите храни, на които са се спрели нашите прародители. Из българските земи още траките са се изхранвали с нея.
Нови изследвания показват, че цивилизацията не се зародила около Тигър и Ефрат е в подпланинските области. А именно там са били най-добрите условия за лимеца.
Тъй като става дума за, на практика, дива пшеница, тя вирее еднакво добре на всякакви почви и дори при много студен и много сух климат. Причината е в това, че всяко зрънце има по четири слоя обвивка, която го защитава. Земеделци разказват, че растението успява „да почисти” почвата около себе си и да я приготви за ново засаждане.
Единственият проблем е, че добивите на лимец са доста по-ниски от тези на обикновеното хлебно жито. Затова в началото на ХХ-ти век хората изоставят тази култура.
Вече в много магазини се намират малки разфасовки лимец. Но цената му е чувствително по-висока – около 3-5 лева за половин килограм. Обикновено се продава на зърна и се налага да си купим и миниатюрна мелничка, която е доста скъпа.

