Финикийците са измислили консервирането
В древна Финикия или днешен Ливан можете да откриете изобилие от зеленчуци и плодове, както и много морски дарове. Ливанските ястия са на повече от 7000 години. Може би това е една от причините специалитети на този народ да са изключително вкусни, но и трудни за приготвяне. Сложно е дори да си направиш хляб. Много от съвременните експерти са категорични, че ливанската кухня е здравословна, макар и питателна. Булгурът е важен елемент в културата на Ливан. Той се използва дори и в десертите. Не можете да сбъркате ястията на арабския народ, защото те винаги изненадват с подправки. Освен древни специалитети, наследство от финикийците е останал и най-добрият метод за съхранение на храна – консервирането.
Картофи
Необходими продукти
2 с. л. зехтин, 1 (200г) глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 2 ч. л. смлян кимион, 2 ч. л. смлян кориандър, 4 (800 г) картофа, 400 г консервирани домати, 1 с. л. доматено пюре, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 310 мл вода, 300 г консерва нахут, ситно нарязани листа кориандър (магданоз)
Начин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган. Запържваме лука, нарязан на филийки, както и пресования чесън. Добавяме кимион и кориандър. Пържим още две минути, за да може продуктите да поемат подправките. Слагаме и картофите, нарязани на едро. Разбъркваме често, докато леко покафевеят. Едва след това добавяме и нарязаните на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата. Поръсва се с 1 ч. л. сол. Задушаваме ястието на умерен огън за 25 минути. Прибавяме кориандъра и нахута. След две три минути ги сваляме от огъня.
Салата
Необходими продукти:
1 връзка магданоз, 1 домат, 2-3 стръка зелен лук, 2 с. л. булгур, 1 скилидка чесън, зехтин на вкус, 1 с. л. лимонов сок, сол на вкус, 3-4 листа джоджен, 1 лимон
Начин на приготвяне: Нарязваме магданоза на ситно. Слагаме го в купата за салата и отгоре слагаме парченцата домати. Поръсваме с нарязаните стръкчета лук. Попарваме булгура с вода за около 5-6 минути. Поръсваме и него отгоре. Пасираме чесъна и разбиваме със зехтина, солта и лимоновия сок. Поливаме салата. Отгоре слагаме джоджен и шайба лимон.
Риба със сусамов тахан
Необходими продукти:
60 мл зехтин, 2 глави кромид лук, 4 филета от бяла риба, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 125 мл сусамов тахан, 2 с. л. лимонов сок лимонови резени, 2 с. л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на дребно и го запържваме за около 15 минути. Рибата подреждаме в тава. Отгоре наръсваме със сол и черен пипер. Смесваме тахана с лимоновия сок и разбъркваме. Мажем филетата. Поръсваме със запържения лук. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса поне за 20 минути. Преди да сервираме филетата, ги поръсваме с нарязания на ситно магданоз. Сервираме я с лимонови резени.
Табуле
Необходими продукти:
4 връзки магданоз, 1 домат, 1/2 бр. краставица, 300 г булгур, 2 лимона, 1 глава кромид лук, 30 мл зехтин сол
Начин на приготвяне: Заливаме булгура с вряща вода. Оставяме го да попие – около час и половина. Отцеждаме го. Измиваме магданоза. Махаме дръжките и останалото нарязваме в купа. Прибавяме доматите без семките, както и краставиците, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме със ситно нарязан лук, както и прясно изцеден лимонов сок. Прибавяме и булгура. Поливаме със зехтин, поръсваме със сол. Разбъркваме и оставяме да престои два часа.