Една от най-богатите държави в Европа – Швеция, може да ви изненада с простичкия си, но и невероятно спокоен начин на живот. Китната страна ще ви привлече и с леките си, лесни и изключително вкусни специалитети. Не отнемат време, не струват и скъпо, а са приятно разнообразие с делничното меню.
Картофи
Необходими продукти:
350 г картофи
морска сол
черен пипер
125 г масло
2 скилидки чесън
50 г галета
олио
Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, но не до самия край, за да станат като гребен. Намазваме дъното на тавичка и нареждаме картофите с разперената част нагоре. Намазваме ги с още малко масло. Слагаме картофите да се пекат. След около 25 минути вадим от фурната и поръсваме с морска сол и черен пипер. С подходящо ренде нарязвамечесъна на много тънки филийки. Поставяме по една между всеки две кръгчета от картофите. Поръсваме с малко галета и още масло. Оставяме да се пекат още 20 минути.
Сладкиш
Необходими продукти:
1 кг ябълки
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. захар
канела
галета
масло
Начин на приготвяне: Обелваме и изчистваче ябълките. Нарязваме ги на тънки полумесеци. Оставяме ги настрани и в купичка смесваме стафидите, натрошените предварително орехи, както и захарта. Добамяме канела и галета. В подходяща, намаслена тавичка, нареждаме от ябълките. Отгоре ги заливаме с ореховата смес. Отгоре следва ред ябълки и отново орехи и така докато свършат продуктите. Мажем отгоре с масло и слагаме във фурната на 180 – 200 градуса, докато се запече до златисто.
Кюфтенца
Необходими продукти:
600 г кайма
1 глава лук
1 яйце
100 мл прясно мляко
100 г галета
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме до златисто. Галетата накисваме в прясното мляко и към тази смес добавяме и жълтъка от яйцето. Разбъркваме добре. Оставяме сместа да почине за 15 минути. Добавяме я към каймата. Поръсваме с подправките и замесваме мляното месо. Оформяме малки кюфтенца. Пържим в сгорещена мазнина.
Пуйка
Необходими продукти:
1 пуйка
трохи от хляб
100 г стафиди
100 г орехи
черен пипер
сол
20 г масло
Начин на приготвяне: Пуйката се измива. След това се намазва с масло от всички страни и се посолява внимателно. Пълни се с около 2-3 чаши трохи, най-добре от стар хляб. Добавят се и стафидите, и орехите, както и черния пипер. Накрая се зашива и се пече във фолио. На дъното на тавата, в която ще се готви обаче, трябва да наредите клонки от слива. Печете до готовност и сервирайте птицата цялата.
Сладки
Необходими продукти:
За тестото
500 г пшенично брашно
1 пакетче суха мая
250 мл прясно мляко
масло
1 суха ванилия
кардамон
За пълнежа:
канела
захар
масло
ядки по избор
2 яйца
прясно мляко
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се загрява леко и вътре се разтопява маслото. Пресяваме брашното и го разбъркваме с маята. Постепенно добавяме и останалите продукти. Месете, докато получите гладко тесто. Оставете да втаса. През това време направете пълнежа. Разтопете маслото и добавете останалите продукти на вкус. Разбъркайте добре. Когато тестото втаса, го размесете само за кратко. След това го разточете на голям правоъгълник. Намажете обилно с пълнежа. Завийте и нарежете на тънки филийки. Вземете дълбока тава и поставете на дъното й хартия за печене. Отгоре наредете филийките. Оставете отново да втасат за кратко. Когато станат готови за печене, намажете ги с разбит жълтък и прясно мляко. Печем 10 минути при предварително загрята фурна при 200 градуса.