Лесни и бързи шведски вкуснотии

Лесни и бързи шведски вкуснотии Лакомник
Лесни и бързи шведски вкуснотии
Автор:Лакомник

Една от най-богатите държави в Европа – Швеция, може да ви изненада с простичкия си, но и невероятно спокоен начин на живот. Китната страна ще ви привлече и с леките си, лесни и изключително вкусни специалитети. Не отнемат време, не струват и скъпо, а са приятно разнообразие с делничното меню.

 

Картофи

Необходими продукти:

350 г картофи

морска сол

черен пипер

125 г масло

2 скилидки чесън

50 г галета 

олио 

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, но не до самия край, за да станат като гребен. Намазваме дъното на тавичка и нареждаме картофите с разперената част нагоре. Намазваме ги с още малко масло. Слагаме картофите да се пекат. След около 25 минути вадим от фурната и поръсваме с морска сол и черен пипер. С подходящо ренде нарязвамечесъна на много тънки филийки. Поставяме по една между всеки две кръгчета от картофите. Поръсваме с малко галета и още масло. Оставяме да се пекат още 20 минути.

 

Сладкиш

Необходими продукти:

1 кг ябълки

1 ч.ч. стафиди

1 ч.ч. орехи

1 ч.ч. захар

канела

галета

масло

Начин на приготвяне: Обелваме и изчистваче ябълките. Нарязваме ги на тънки полумесеци. Оставяме ги настрани и в купичка смесваме стафидите, натрошените предварително орехи, както и захарта. Добамяме канела и галета. В подходяща, намаслена тавичка, нареждаме от ябълките. Отгоре ги заливаме с ореховата смес. Отгоре следва ред ябълки и отново орехи и така докато свършат продуктите. Мажем отгоре с масло и слагаме във фурната на 180 – 200 градуса, докато се запече до златисто.

 

Кюфтенца

Необходими продукти:

600 г кайма

1 глава лук

1 яйце

100 мл прясно мляко

100 г галета

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме до златисто. Галетата накисваме в прясното мляко и към тази смес добавяме и жълтъка от яйцето. Разбъркваме добре. Оставяме сместа да почине за 15 минути. Добавяме я към каймата. Поръсваме с подправките и замесваме мляното месо. Оформяме малки кюфтенца. Пържим в сгорещена мазнина.

 

 

Пуйка

Необходими продукти:

1 пуйка

трохи от хляб 

100 г стафиди

100 г орехи

черен пипер

сол

20 г масло

Начин на приготвяне: Пуйката се измива. След това се намазва с масло от всички страни и се посолява внимателно. Пълни се с около 2-3 чаши трохи, най-добре от стар хляб. Добавят се и стафидите, и орехите, както и черния пипер. Накрая се зашива и се пече във фолио. На дъното на тавата, в която ще се готви обаче, трябва да наредите клонки от слива. Печете до готовност и сервирайте птицата цялата.

 

 

Сладки

Необходими продукти:

За тестото

500 г пшенично брашно

1 пакетче суха мая

250 мл прясно мляко

масло

1 суха ванилия

кардамон

За пълнежа:

канела

захар

масло

ядки по избор

2 яйца 

прясно мляко

Начин на приготвяне:  

Прясното мляко се загрява леко и вътре се разтопява маслото. Пресяваме брашното и го разбъркваме с маята. Постепенно добавяме и останалите продукти. Месете, докато получите гладко тесто. Оставете да втаса. През това време направете пълнежа. Разтопете маслото и добавете останалите продукти на вкус. Разбъркайте добре. Когато тестото втаса, го размесете само за кратко. След това го разточете на голям правоъгълник. Намажете обилно с пълнежа. Завийте и нарежете на тънки филийки. Вземете дълбока тава и поставете на дъното й хартия за печене. Отгоре наредете филийките. Оставете отново да втасат за кратко. Когато станат готови за печене, намажете ги с разбит жълтък и прясно мляко. Печем 10 минути при предварително загрята фурна при 200 градуса.  

Още по темата
Още по темата
Специалитетът "Путин" е номер едно в Канада
Канадската кухня предлага ястия, близки до тези на САЩ и Англия. Но има допълнителна нотка, която я прави и крайно различна от американската. Както е известно,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц