Людмила Филипова е една от най-успешни писателки у нас. Освен, че е много талантлива и красива, тя успява да отделя не малко време и да приготвя сама храната за сина си. Както не веднъж е споделяла, Людмила не обича полуфабрикатите и залага само на домашно приготвената храна. Един от нейните специалитети са именно кюфтетата с леща с които тя е известна сред своите приятели.
Необходими продукти:
400 г кафява леща
200 г краве сирене
1 скилидка чесън
1/2 връзка копър
1 ч.л. кимион
2 яйца
4 филии бял хляб
2 с.л. зехтин + за поливане
сол
черен пипер на вкус
За пестото:
2 връзки магданоз
2 лимона
140 мл зехтин
30 г печени бадеми
30 г сирене „Грана падано“
1 скилидка чесън сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява, без да се посолява. Когато е напълно готова, се отцежда и се полива със студена вода. Оставя се хубаво да се отцеди и да се охлади. В купа се смесват чесънът стрит на паста с малко сол, наситненият копър, кимионът, яйцата, зехтинът и се разбърква добре. Хлябът се смила в блендер. Лещата се пасира и се добавя към горната смес заедно с 6 с. л. хлебни трохи. Овкусява се със сол и черен пипер, слага се натрошеното сирене и сместа се оставя 30 минути да се охлади. От пюрето от леща се оформят кръгли кюфтета, които се овалват в останалите хлебните трохи и се поставят в плитка тава с пергаментова хартия. Поливат се със зехтин, пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути и след това леко се охлаждат. От пюрето от леща се оформят кръгли кюфтета, които се овалват в останалите хлебните трохи и се поставят в плитка тава с пергаментова хартия. Поливат се със зехтин, пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути и след това леко се охлаждат. Приготвя се пестото като в купата на пасатора се