Кухнята на Корея пленява с екзотични вълшебства

Кухнята на Корея пленява с екзотични вълшебства Лакомник
Кухнята на Корея пленява с екзотични вълшебства
Автор:Лакомник

В Корея се хапват предимно люти или добре подправени храни. Интересен факт е, че страната е най-големият консуматор на чесън в света. Местните обичат много кимчи – това е най-просто казано мариновано зеле, подобно на нашето кисело. Но по същия начин може да се приготви почти всеки зеленчук. Отново основно разлика между нашата и тяхната кухня е фактът, че там доматите се използват за десерт. Затова и рецептите, в които участват са с мед, захар, шоколад и така нататък. Вечерята в едно корейско семейство преминава в ядене на голям брой различни блюда, поставени в средата на масата, така че всеки да може да си взима от тях. Единствената лична порция е купичката с ориз.

Свинско

Необходими продукти:

500 г свинско месо

1 глава кромид лук

1 с. л. захар

2 с. л. зехтин

2 дафинови листа

5 с. л. соев сос

сол

смлян черен пипер  

Начин на приготвяне:

Нарязваме свинското на кубчета като за шишчета. Отгоре нарязваме лука, поръсваме със захарта и дафиновите листа. Овкусяваме със соев сос и черен пипер. Разбъркваме добре. След това прехвърляме в тава и печем на предварително загрята до 200 градуса фурна. Печем около 40 минути.

Пикантно кимчи

Необходими продукти:

450 г зеле

2 с.л. морска сол

4 ч студена вода

1 с.л. пресен чесън

1 с.л. пресен джинджифил

1 с.л. зелен лук

2 ч.л. едро смлян червен пипер

2 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Взимаме само листата на зелето. Поръсваме със солта. Поливаме го с водата. Отгоре затваряме с найлоново фолио и оставяме за една нощ в хладилника. НА другия ден отцеждаме и подсушаваме. Смесваме подправките и ги заливаме с чаша и половина кипяща вода. Слагаме зелевите листа в дълбока купа, отгоре поливаме със сместа от подправките. Разбъркваме много добре и оставяме така за два дни в хладилника. От време на време разклащаме добре. Обикновено това се поднася като гарнитура към друго ястие. Може да се съхранява обаче малко – до една седмица.

Телешки стиймбут

Необходими продукти:

2 пръчки печени рибени крокети (ситно нарязани)

130 г телешко, нарязано

1 шепа микс от замразени зеленчуци

чесън

сол

вода

5 гъби

1/2 ч. л. къри на прах

щипка куркума

щипка червен пипер

щипка смляно индийско орехче

щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Кипваме водата и добавяме гъбите, рибните крокети, телешкото, чесъна и солта. Оставяме всичко да заври. Когато това стане, добавяме и зеленчуковия микс, както и подравките.

Ориз с яйце и зеленчуци

Необходими продукти:

спанак

гъби

соеви кълнове

краставица

тиквички

маруля

морков

телешка кайма

яйце

черен пипер

сол

сусамово олио

люта соева паста

Начин на приготвяне:

Нарязваме краставицата на тънки филийки. След това накисваме за половин час. Сваряваме спанака и соевите кълнове за десетина минути. Отцеждаме и овкусяваме със сол. Нарязваме тиквичките и гъбите и ги запържваме. На друго място запържваме телешката кайма, заедно със солта и черния пипер. Накъсваме марулята. Запържваме и яйцето. Слагаме всичко заедно в една купа. Отгоре трябва да има канапе от ориз. Поднасяме поръсено със сусамово олио, както и люта соева паста.

Домати с мед

Необходими продукти:

зрели домати

мед

Начин на приготвяне:

Нарязваме доматите на шайби, поръсваме всяка отделна филийка с мед.

Палачинки

Необходими продукти:

5 с.л. пшенично брашно

2/3 ч. вода

щипка сол

1 тиквичка, настъргана

1 малка глава лук, накълцана

1 с.л. олио

За соса:

1 с.л. лек соев сос

1 с.л. оризов оцет

1 ч.л. сусамово олио

½ ч.л. сусамово семе

Начин на приготвяне:

Правим палачинкова смес от водата, солта и брашното. Добавяме тиквичките и лука.  Изливаме половината от сместа и пържим в нагорещен тиган. Когато палачинките вече придобият златист цвят обръщаме и пържим от другата страна.  През това време се прави и сосът. В тези пропорции сместа е достатъчна за две тънки палачинки.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц