Млякото и водата се смесват в чист съд с предвидената захар и се нагряват до завиране. През това време жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с малко студено мляко. Към тях се прибавя нишестето. Сместа се разбива до хомогенизиране и се прецежда.
След като млякото заври, от него малко по малко се прибавя към яйчено-нишестената смес, която непрекъснато се бърка, докато достигне температурата на млякото. След прибавянето на всичкото мляко сместа се вари няколко минути (докато изчезне миризмата на сурово нишесте), сваля се от огъня и се ароматизира с ванилията. При леко разбъркване се прибавят белтъците, разбити на сняг с предвидената за тях захар. Готовият крем се изсипва в купички или шоли. При поднасянето му се залива с плодовия сироп.