В затопленото прясно мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно разтваряме маята и оставяме на топло да шупне (да втаса). В подходяща тавичка пресяваме брашното, правим си кладенче в него, където последователно объркваме яйцето и един белтък, солта, олиото и накрая млякото с шупналата мая. Замесваме си еластично тесто, което не трябва да лепне, намасляваме го, покриваме с фолио или кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема му. Втасалото тесто се разделя на топки (колкото една голяма мандарина), а всяка една - на още две топки. Топчетата се разточват между дланите, оформят се фитили дълги около 40-45 см. Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре. Предварително си приготвяме сироп от 100 мл вода и 2 с.л. захар (водата се кипва, добавя се захарта и се оставя да поври, докато се разтопи захарта, след което се охлажда). Всеки геврек се потапя в сиропа и се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с помощта на четка с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио и се поръсват със сусам или мак поотделно, или на един да се редуват ивица сусам - ивица мак. Приготвените гевреци се оставят да починат (да втасат) около 15 минути. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до получаването на приятен златист загар.