Цената на агнешкото месо този Великден е от 12 лева нагоре. Такава е цената в повечето вериги, съобщава bTV. Цената на живо тегло пък е между 4 и 6 лв. за килограм.
Оскъпяването е в пъти, но се дължи на това, че в София, Варна, Пловдив и други големи градове, агнешкото във фермите е било капарирано месеци по-рано от големи прекупвачи, магазини, дори от приятели на фермерите. Сега на практика агнета за продан почти няма.
Вкусното агне трябва да бъде отгледано по естествен път. То трябва да е около 20 килограма и да е така нареченото млечно агне - натрупало тегло преди всичко от майчиното мляко.
По пътя от кошарата до витрината, агнешкото минава през няколко ръце и разбира се, всеки си слага печалбата. Така цените стигат до 13,50 лв. за агнешка плешка и 15,50 лв. за агнешки бут.
На витрината пише "Произход България" и според търговци от 13 до 15 лв. е справедливата цена за българско агнешко месо в магазина.
В кошарата агнетата са поне наполовина по-евтини, но проблемът е друг. Хубави български агнета трудно стигат до магазина, просто защото са в малки количества.