Козуначена питка “Гербер”

Козуначена питка “Гербер” Лакомник
Козуначена питка “Гербер”
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Катя Куманова
Лакомник Необходими продукти

2 яйца
250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче мая - може и цяло
150 мл олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. захар
течна ванилия
брашно - около 1300 г, за средно меко тесто, но да не лепне по ръцете
За намазване:
мед
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
сусам

Начин на приготвянe

Затопляме малко прясно мляко, прибавяме маята, малко захар, малко брашно и ги оставяме, докато шупне маята. Пресяваме брашното, правим кладенче и прибавяме всички продукти плюс шупналата мая. Замесваме около 10-15 мин, като междувременно удряме 100 пъти тестото. Оставяме да втаса 1 час. След това разделяме тестото на 5 равни топчета. Когато разточим първата кора, я намазваме с разтопено масло или маргарин. Поръсваме с малко захар, сусам и маково семе. После другата кора - по същия начин, като ги налагаме една върху друга. Последната не я мажем с нищо. Разрязваме кората като торта на триъгълници. Аз ги правя осем, но може повече или по-малко, например 6. Правим по средата на всеки триъгълник малък разрез и прекарваме острата част през него. Подреждаме в тавата, за да оформим цвете. Заливаме с течен мед всяко листче на цветето, намазваме с един разбит с прясно мляко и олио жълтък, поръсваме отново със сусам и оставяме да втаса отново. Печем на 180 градуса.

Да ви е вкусно!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц