Козуначен венец

Козуначен венец Лакомник

Майсторска рецепта за богата празнична трапеза от наша читателка

Козуначен венец
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Мима Димитрова, Харманли
Лакомник Необходими продукти

1 пакетче мая

1 ч.л. захар (в маята)

1 с.л. сол

75 г мас

75 г меко масло

3 яйца

700-800 г брашно

есенция от ванилия

стафиди

орехи

локум

настърганата кора на 1 лимон

сокът от 1/2 лимон

1 есенция ром

Начин на приготвянe

Замесва се меко тесто, оставя се да поотпочине, като се оставя част от мазнината. След това топваме ръцете в мазнината и непрекъснато доомесваме. За да се получат конци, е необходимо мазнината да не се слага изведнъж. Получава се лепкаво тесто. Разделяме тестото на 3 части. Всяка разпъваме върху мазен плот на правоъгълна кора. Поръсваме със стафиди, орехи и парченца локум. Загъваме ги от двата края, усукваме и сплитаме на плитка. В средата слагаме купичка, която е намазана с мазнина отвътре и отвън. Оставяме пак да втаса, поръсваме със захар и филирани бадеми. Печем във фурна на 180 градуса.

Да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц