




В купа се слагат 400 г брашно с 1 с.л. захар и маята (предварително разтворена в малко мляко и оставена да шупне). Омесва се и се оставя да втаса 10-15 минути. През това време се разтопява маслото, разбива се с жълтъците и останалата захар и се прибавя останалото мляко. Прибавя се към тестото и се меси, докато тестото се отдели от купата. Добавят се цялото яйце, пресният и захаросаният лимон, размесва се и се оформя топка (ако е необходимо, се поръсва с 2-3 с.л. брашно) и се покрива да втаса за 30 минути. Премесва се пак и пак втасва 15-20 минути. Поставя се тестото във форма да втасва. През това време се прави сироп от 30 г захар и малко вода - трябва да е гъст. Оставя се да изстине. С четка се нанася сиропа върху тестото и се поръсва със захар. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 40 минути. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа да се задуши и омекне козунакът.
