Козунак и руло от едно тесто

Козунак и руло от едно тесто Лакомник

Оригинална рецепта за пухкави празнични сладкиши

Козунак и руло от едно тесто
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

1 ч.ч. мляко

40 г прясна мая

1 1/2 ч.ч. захар

1 1/2 ч.ч. разтопено масло

5 яйца

1 ч.л. сол

кората на 1 лимон, настъргана

1 ч.л. есенция ванилия

1 ч.ч. стафиди, накиснати в 50 мл ром

1 яйце за намазване

бадемови ядки за украса

кристална захар за украса

За орехова плънка:

200 г орехи

150 г прясно мляко

1 с.л. галета

100 г пудра захар

1 ч.л. канела

Начин на приготвянe

Загрейте леко половин чаена чаша от млякото и разтворете в него маята Прибавете чаена лъжица захар и толкова брашно. Разбъркайте, за да стане на гъста каша. Поръсете с брашно и оставете на топло да втаса. Яйцата разбийте със захарта и млякото. Прибавете солта, лимоновата кора, есенцията, половината от маслото и втасалата мая.

Брашното пресейте и в средата му направете кладенче. Там изсипете яйчната смес. Омесете с ръце гладко тесто. Ако лепне, добавете малко брашно, но внимавайте тестото да не стане прекалено твърдо. Когато престане да лепне, топете ръцете в останалото масло и месете тестото, докато помете цялата мазнина. Тестото трябва да стане гладко и еластично. Поставете го намаслен съд да втаса на топло за около 2 часа или докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, пригответе плънката. Сложете млякото да заври със захарта и канелата. Щом кипне сложете орехите и галетата и отстранете от котлона. Оставете да се охлади.

Отново месете тестото и разделете на две части.

В едната се слагат стафидите и от нея се прави плетен козунак. От тестото се къса по 1 топка и върху намаслена маса, с намазнени в олио ръце се оформят фитили (с диаметър 4 см) и се плете плитка от 3 или 5 фитила. Набучете бадемите в тестото отгоре. Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен метален тесен и висок съд (с обем три пъти по голям от получения оплетен козунак). Докато се плете козунака тестото спада, затова не се стяга много плитката. Съдът трябва да не е много по-широк от получения плетен козунак, но важно е да е висок, за да може като втасва да не се разлива настрани, а да се вдига нагоре.

От другата част от тестото се прави руло с пълнежа. Разточва се на правоъгълник, намазва се с плънка по желание, завива се на стегнато руло и пак се оставя да втаса. Оставете да втасат двете форми отново в намаслени и набрашни съдове около 1 час. Намажете с жълтък, поръсете със захал и печете около 30 минути на 200 градуса. Проверявайте готовността със сух клечка и покрийте с фолио, ако вътре не е готово, а отгоре се получи кафява коричка.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц