Кметът на Каварна Цонко Цонев: Миденият суджук е последното ми откритие

Кметът на Каварна Цонко Цонев: Миденият суджук е последното ми откритие Лакомник
Кметът на Каварна Цонко Цонев: Миденият суджук е последното ми откритие
Автор:Марина Христова

Цонко Цонев е роден през 1967 година в Каварна. Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Кмет е на града вече трети пореден мандат. За кратко време успя да превърне Каварна в рок столицата на България. Концерти там са изнасяли легендарни световни рок и метъл групи. Освен добър мениджър на общината Цонев е и прекрасен кулинар.

- Вие сте един от най-добрите кулинари сред кметовете у нас. Но все пак кой е най-големият ви специалитет?

- Доста са. Аз обаче най-много харесвам мидите с мед, които правя често. Скоро ги открих. А рецептата е проста. Мидите се пекат и се поливат с мед. Сервират се без никакви други подправки. Стана хит, подобно на суджука ми от миди. Него пък направих миналата година на фестивала на горнооряховския суджук. Майстор съм и на сосовете за спагети. Както, разбира се, и на пълнения шаран.

- Издайте рецептата за мидения суджук.

- Сваряваме мидите и ги минаваме през машинка, за да станат на кайма. Добавят се кимион, сол и черен пипер. След това се пълни в черво, както се прави и обикновеният суджук. След това се слага в един тиган и леко се запържва. Получава се уникален вкус, но трябва да се яде бързо, за разлика от останалите мезета. Но е и доста нерентабилен. Последния път от 10 кг миди направихме едва 20 суджука. Разбирате, че няма как да се произвежда масово. Иначе е невероятен деликатес.

- Вие сте роден и сте израснали край морето. Коя е любимата ви риба?

- Попчето, категорично, както и карагьоз. Не ми пречи, че имат повече кости. Понякога ми писва от морската риба и се насочвам към речната – сом, шаран, бяла риба.

- От малък ли сте любител на попчетата?

- О, да, откакто се помня. Като бяхме деца, често си варяхме миди и си ги печахме сами на тенекия. Бяха много вкусни. Но попчето е нещо уникално и основно като фасула. Така че за мен това е бобът на рибата. Обожавам стар фасул. Онзи ден дори си направих вкъщи. Опитвам се да приуча децата към по-постни неща, защото са доста “месоядни”. Той просто ми е любимата храна.

- Коя е най-странната комбинация на риба с други продукти, която сте опитвали или пробвали?

- Веднъж ходих на фестивала на еленския бут. Там приготвих миди натюр, които после сложих в едно тиганче заедно с дребни парчета еленско месо. Запържих ги лекичко и се получи изключително вкусна смес. Сервирах го като миди с гарнитура от бут.

- През последните години през сцените на Каварна преминаха най-големите звезди на рока. Кой какво си хареса от родните специалитети?

- Забелязвам, че всички обожават калкана. Все пак това е рибата, която е призната за най-вкусната от всички в Черно море. Рони Джеймс Дио, вечна му памет, както и Глен Хюз бяха едни от най-големите почитатели. Същото се отнася и за вокалистите на останалите големи групи, които са гостували в Каварна. Повечето не бяха опитвали такава риба и бяха възхитени. Спомням си, че “Скорпиънс” ги хранихме само с морски дарове, докато бяха у нас. Все пак са на море, сервирахме много и различни видове риба. На миден ресторант пък водих вокалиста на “Аксепт”, когато бяха тук по-миналата година. Отново там бяхме и с бас китариста на “Меноуар” Джоуи Демайо.

- Сред гостите ви имаше и актьори...

- Да, Том Беринджър, който дойде за снимките на филма “Снайперистът 5”. Определено българските риби и миди имат своите фенове.

- Имаше ли нещо, което да ги разочарова?

- Ние, българите, имаме много хубава кухня и не съм видял някой от рокаджиите, които са идвали тук, да не хареса някой специалитет. Нямаше такъв случай. А това е хубаво. Много от тях са капризни, обикалят по целия свят и опитват какво ли не, но винаги харесват нашенските гозби.

- Какви са напитките, които обикновено придружават ястията?

- Тези от тях, които обичат бирата, опитват от родното пиво и много го харесват. И после пият в промишлени количества.

- А ракия?

- Разбира се, ние ги учим да пият ракия заедно с шопска салата. Обожават ги, същото се отнася и за вината ни. Така че много от рокаджиите си заминават от България като фенове на шопската салата и ракията.

- Какво предстои в Каварна в следващите месеци?

- За 6 май, празника на Каварна, в града ще дойде Майкъл Шенкър. Това е един уникален китарист, брат на Рудолф Шенкър, китаристът на “Скорпиънс”. На 23 и 24 август подготвяме фестивал на фойерверките заедно с Андрей Слабаков. В началото на септември пък се прави традиционен миден фест. През 2014-а ще бъде неговото Единадесето издание. Освен това отново ще събера кметовете на рибен фестивал. Всеки от тях приготвя риба според региона, от който идва и в зависимост от това дали там има река или море.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц