




Всички продукти са със стайна температура. Пресявате брашното четири пъти. Маята се разтваря в 50 мл прясно мляко, добавят се по щипка сол и захар, както и брашно докато сместа стане гъста като боза. Оставя се на топло, докато шупне и се смята за втасало. Това е закваската за козунака. По същия начин се приготвя закваска и за хлябове.
През това време отделно се разбиват белтъците и жълтъците на 6 яйца. Заедно с жълтъците се разбива и захарта, за да сте стопи. Модерните кулинари препоръчват използването на течен подсладител вместо кристална захар. По този начин тя не натежава на тестото и то бухва повече. Но аз използвам захар. После смесвате жълтъците със захарта с белтъците, млякото и есенцията ром. В брашното пък добавяте лимоновата кора, портокаловите корички, стафидите и ванилената захар.
В достатъчно голям съд пресявате брашното като по средата оформяте кладенче. В него изсипвате сместа с млякото.
Замесвате меко тесто докато се захване цялото брашно. Топите ръцете в затопленото масло, за да не ви лепне тестото. Меси се докато се получат много мехури по тестото. По стара рецепта трябва да ударите тестото в плота за месене 100 пъти, за да ви се получат козунаците. После тестото се оставя на топло в съд с три пъти по-големи размери да втасва около 2 часа.
Имате няколко варианта за оформяне на козунаците. По-класическият вариант е да го оплетете. От втасалото козуначено тесто се къса по 1 топка и върху намаслена маса, с намазнени в олио ръце се оформят фитили (с диаметър 4 см) и се плете плитка от 3 или 5 фитила. Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен метален тесен и висок съд (с обем три пъти по голям от получения оплетен козунак). Докато се плете козунака тестото спада, затова не се стяга много плитката. Съдът трябва да не е много по-широк от получения плетен козунак, но важно е да е висок, за да може като втасва да не се разлива настрани, а да се вдига нагоре. Отново се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа, докато напълнят от 1/3 до 1/2 от съдовете си.
Докато втасват за втори път козунаците, се разбиват останалите два жълтъка и с много мека и тънка четка се намазват внимателно без да се натискат, втасалите оплетени козунаци. Поръсват се със захар и се пекат на слаба фурна, като не се отваря фурната първите 20 минути. Леко се отваря и се наблюдават, но не много често и щом се напукат, малко се увеличава фурната и така се пече до видима готовност. Проверява се с дървена клечка и се смятат за готови, когато я извадите без тесто по нея. Козунаците не се вадят веднага от фурната, оставят се малко да престоят на отворена врата и на изключена фурна.
