Кейти Холмс е майсторка на тарталетите

Кейти Холмс е майсторка на тарталетите Лакомник

Актрисата ги прави и за предястие, и за десерт

Кейти Холмс е майсторка на тарталетите
Автор:Лакомник

Сладката актриса и бивша съпруга на Том Круз няма слава на добра кулинарка, но може да научи и най-умелите сладкари да приготвят уникално вкусни тарталети. Причината е, че докато била бременна с дъщеричката си Сури, Кейти се вманиачила по въпросните лакомства. Холмс до такава степен била луда по тях, че дори се научила да ги готви. Запознати твърдят, че в самото начало на нейната бременност Том трябвало постоянно снабдява любимата си с въпросните сладкиши.

След известно време Холмс решила сама да си ги прави, за да може да слага пълнеж по нейно желание. Снабдила се с най-различни формички и експериментирала на воля. Дори и след раждането Кейти продължава да е луда по тарталетите и това е нейната запазена марка, когато кани гости или иска да зарадва дъщеричката си Сури. Предлагаме ви две от нейните рецепти, които е издала специално за американското списание „Венити феър”.

 

Тесто за тарталети

 

Продукти

150 г брашно

1/2 чаена лъжица сол

100 г масло

1 жълтък

5-6 супени лъжици ледено студена вода

Приготвяне

В купа се слагат брашното, солта и маслото. Стриват се с пръстите на трохи. Добавя се жълтъка и водата (на части). С миксер се смесват първо на ниска, с после на висока степен около минута. Чевръсто се оформя топка, която се сплесква и завива в свежо фолио. Прибира се в хладилника за 30 минути.

На части се изважда тестото от хладилника и се разточва върху набрашнен плот. изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям от този на тарталетените форми. Формичките се намазват с мазнина/спрей и във всяка се поставя тестено кръгче, като се притиска към дъното и стените и излишното тесто се отстранява. Надупчват се с вилица и се прибират за 30 минути в хладилника.

Изваждат се и във всяка формичка се поставя парче хартия за печене. Отгоре се изсипват бобени зърна, сушен грах или макарони. Печем 15 минути в предварително загрята фурна на 190 С, след което отстраняваме бобените зърна и хартията и връщаме за още 5 минути.

 

Зеленчуков пълнеж с розмарин

 

Продукти за пълнежа

1/2 патладжан

4 малки домата

1 голяма червена чушка

3 малки тиквички

5 стръка пресен лук

3 скилидки чесън

3 супени лъжици зехтин

1/2 супена лъжица сух розмарин

сол на вкус

24 топчета бейби моцарела

настърган пармезан

Приготвяне

Зеленчуците се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета, или ивици. Поставят се в подходяща тава, заливат се със зехтина, подправят се със солта и сушения розмарин. Разбъркват се добре и се пекат около час на 200С, предварително загрята фурна.

Зеленчуците се оставят да се охладят за кратко. Тарталетените основи се пълнят с печените зеленчуци, в центъра се поставят три топчета бейби моцарела и отгоре се поръсва с настъргания пармезан. Връщат се за 10 минути във фурната, за да се разтопи моцарелата и да се запече леко пармезана. Сервират се топли, декорирани с пресен розмарин.

 

Шоколадов пълнеж с ванилия

 

Продукти за пълнежа

250 г орехови ядки

125 г захар

200 мл мед или захарен сироп

3 яйца

50 г омекнало масло

1 ч.л. ванилова захар

За глазурата:

200 г натурален шоколад

100 мл вода

50 г масло

Приготвяне

Разбиват се с миксер маслото и захарта. Добавят се меда, ваниловата захар и яйцата едно по едно, а след тях и орехите. Разбърква се добре и се слага във формичките с тестото. Връщат се във фурната. Тарталетките се изваждат от формичките, докато са още топли. Заливат се с глазура от разтопения на водна баня шоколад и маслото. Сервират се топли.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц