В голям дълбок тиган загрейте олио, като го разпределите равномерно и прибавете картофите, като ги подправите със сол. Отгоре прибавете ситно нарязания лук и филето от сьомга. Ако е необходимо прибавете още сол и черен пипер. Добавете водата, покрийте с капак и оставете да кипне. Намалете температурата и варете за около 15 минути или докато са готови картофите и рибата.
Извадете рибата и картофите в отделни съдове. Набодете сьомгата с вилица и прибавете сметана при картофите, като ги намачкате. След това прибавете рибата към картофите, ситно нарязания див лук и копъра, и разбъркайте. Оформете 8 средни на големина котлета от получената смес и ги запържете на силен огън в предварително загрята мазнина от двете страни, докато хванат кафеникаво-златиста коричка.
Поднесете върху канапе от зелена салата и украсете с лимон, копър и сметана.