Англия, Дейвид Бекъм
Сексимволът на световния футбол Дейвид Бекъм е педантичен към всичко в живота си. Затова спазва и строга диета. По-голямата част от менюто му е заета от въглехидрати. Преди мачове си позволява и храни, смятани за вредни - хляб, ориз и конрфлейкс. В обикновени дни можете да го видите да хапва повече плодове и зеленчуци - цитруси и различни видове зеле. По този начин успява да запази фигурата си за скъпоплатените реклами на бельо, които се превърнаха в негова запазена марка. Бекъм не пропуска да опитва и от кулинарните шедьоври на своята половинка Виктория. Съпругата му много внимава какво слага в устата си, но с удоволствие готви за семейство. В голямата фалимия на двамата има правило за сплотен неделен обяд. На него обикновен Пош сервира йоркширски пудинг. Ето и рецептата за него.
Йоркширски пудинг
Необходими продукти:
225 г брашно
1 ч.л. сол
4 яйца
300 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Брашното и солта се разбъркват в голяма купа. Добавяме разбитите яйца. След това наливаме и половината от млякото. Разбъркваме докато се получи еднородна смес. Едва тогава доливаме останалато мляко. Оставяме настрана за поне половин час. След това намазваме с масло формички за сладки или крем-карамел. Загряваме фурната предварително. Разливаме сместа по формите, като гледаме да остава място до горния ръб. Печем за 20 минути при 220 градуса.
Аржентина, Лионел Меси
Въпреки че Меси е известен като една от най-големите звезди на отбора на Барселона, той е роден в Аржентина. Признава и до днес обаче, че тялото му се променило, когато стъпил в любимия си клуб. Треньорите веднага направили за него специална диета. Оказва се, че с лека ръка махат от менюто му най-вкусното според Меси - печено месо на скара. Лекарите на отбора били категорични - футболистът вече можел да хапва само риба и зеленчуци. Другите промени също са драстични. Преди мач се яде супа с куркума, джинджифил и чили. Тази вълшебна смес задвижва метаболизма на Меси и му помага да вкарва гол във всеки мач. Преди да излезе на терена той задължително хапва и няколко банана. Това осигурява на тялото му бързи ваглехидрати и енергия. Една от тайните му да не качва излишни килограми е, че е заменил хляба с паста.
Треньорите му разказват, че подготовката за важен мач започва цели десет дни преди него. Минава се през високопротинови храни, после идва супата с джинджифил. Ден преди двубоя се набляга на морски дарове и пиле. Часове преди мача звездата започва да приема различни продукти под строг график. 5 часа преди да излезе на терена хапва овесена каша. Точно 90 минути преди първия съдийски сигнал той се отдава на плодове.
Представяме ви любимата рецепта на аржентинеца, която му е забранена - мариновано месо на скара.
Месо на скара
Необходими продукти:
Пилешко месо
Вино
лук
подправки по избор
сол
Начин на приготвяне: Месото се маринова за поне 12 часа преди да се пече на скара. Трябва подправките и лука да се намачкат с ръце заедно с месото. Само така те пускат всичките си ароматни сокове. Поръсете със сол и пипер, ако сте решили да сложите и такъв. След това се налива и виното. Месото трябва да се маринова в керамичен съд.
Португалия, Кристиано Роналдо
Емблематичният нападател на "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо рядко се отклонява от диетата си. Присърце приема съветите на лекарите и с изключителна воля ги спазва. Трудно ще го изкушите с нещо сладко. Той винаги избира плод за десерт. От години Роналдо не е вкусвал газирана напитка. Предпочита прясно изцедените плодови сокове. Алкохолът е истинско табу.
Португалецът не прави компромис с менюто си. Задължително се храни на всеки четири часа. Предварително смята колко калории да приеме на всяко ядене. И не нарушава количеството. Въпреки че сме свикнали, че футболистите са хора, които стоят по заведенията до началото на сутрешната тренировка, Кристиано никога не си позволява подобно нещо. Той спи задължително по осем часа на денонощие. Един от любимите му специалитети е бобената салата.
Бобена салата
Необходими продукти:
500 г боб
250 г риба тон
1 глава целина
1 стрък праз
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Сваряваме боба. Прехвърляме го в купа за сервиране. След това добавяме рибата на малки парченца. Разбъркваме и слагаме наряззаната на ситно целина, както и праза. Поръсваме с лимоновия сок и зехтина. Посолете.
Италия, Марио Балотели
Лошото момче на футбола Марио Балотели не обича да спазва режими. За съжаление, това се отразява и на играта му. Преди време президентът на "Милан" Силвио Берлускони го беше посъветвал да хапва повече яйца, за да има сили да побеждава противниците си. Балотели обаче явно не прие добронамерения му съвет. Оказа се, че най-мъчителният период в живота му е било времето, прекарано в Англия. "Ако ме питате какво ми липсва, това със сигурност не е храната, лошото време или тъпият начин, по който се шофира там", беше описал той живота си във Великобритания. Марио си признава, че никога не е влизал в кухнята, но цени храната. Причината е, че приемната му майка е невероятна готвачка и винаги го радвала с някоя вкуснотия. Преди време той за първи път застана пред печката. Това стана в телевизионно предаване. Тогава с помощта на професионалисти той успя да забърка казончели и фритата. Приятелите му разказват, че откакто се научил да ги прави, редовно си ги приготвял. Ето и рецептата за фритата.
Фритата
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 тиквичка
2 с. л. черни маслини
2 с. л. червени чушки
2 с. л. босилек
2 с. л. сирене
8 яйца
2 с. л. прясно мляко
2 филии хляб
1 с.л. масло
2 щипки риган
50 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне: Филиите се намазват с масло. След това се нарязват на кубчета. Поръсваме с подправките. После слагаме хляба за кратко във фурната на 180 градуса. През това време лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват. Едва тогава идва ред на тиквичките, които са нарязани на ивици. Не спирайте да разбърквате. Яйцата се разбиват, заедно с млякото. Поръсваме отгоре със сиренето. Добавяме пак там маслините и босилека. Изпичаме чушката, нарязваме я и добавяме и нея. С тази смес заливаме лука. Оставяме на умерен огън. Пече се от двете страни. Когато стане готова и преди да се сервира се поръсва с крутоните. Настъргва се кашкавала, докато омлетът е още топъл. След това тиганът се слага във фурната и се запича за около две минути. Нарязва се на парчета като пай.