Как се прави малинов оцет?

Как се прави малинов оцет? Лакомник
Как се прави малинов оцет?
Автор:Лакомник

Необходими продукти:

500 г малини

300 мл бял винен оцет

80 г захар

Малините се слагат в стъклен съд, намачкват се леко и се заливат с оцета. Покриват се първо с прозрачно фолио. След това се покриват и с алуминиево фолио и се оставят така за една седмица на тъмно и студено (в мазе или в хладилник), като периодично се разбъркват. След това се прецеждат през марля и цедка, като плодовете не трябва да се притискат, за да не стане мътен оцетът.  Отцедената смес се слага в керамична касерола, сипва се захарта и се готви около 10–15 минути на слаб огън (не бива да кипи), като периодично се отпенва. Готовият малинов оцет се налива в стерилизирани стъклени шишета и се охлажда.  

*Най-вкусен е една седмица след като е приготвен. 

За да обогатите вкуса на оцета, в шишетата може да сложите стрък мащерка, стрък розмарин, или пипер меланж. 

*Отцедените малини може да прецедите и да кипнете сместа със захар – ще получите сладко-кисел сос, подходящ за запечено сирене.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц