Как да си направим сами горчица, бира или боза

Как да си направим сами горчица, бира или боза Лакомник
Как да си направим сами горчица, бира или боза
Автор:Лакомник

Как да си направим сами лимонада или пък бира? А защо не и боза? В неспокойните времена е най-сигурно да приготвяме любимите си продукти сами, за да знаем техния произход. Само така можете да си гарантирате здравословно меню за вашето семейство. Ето и някои изпитани рецепти за хляб, замесен с помощта на картофено пюре, също така за горчица и какво ли още не. За разкош може прибавам и начина на приготвяне на бирата.

Горчица

Необходими продукти: 100 гр синапено семе 1 ч. топла вода ½ лимонов сок ½ ч. зехтин 3 ч. л. куркума 1 с. л. ленено семе 1 с. л. мед 1 с. л. сол

Начин на приготвяне: Синапът се смила на прах. Слагат се в блендер и се добавят течните подправките и водата. След това идва ред и на куркумата. Добавя се смляното вече ленено семе, меда и солта. Разъркваме го много добре, може и с миксер. След това се оставя да престои в хладилника няколко дни.

Хляб от картофи

Необходими продукти: 60 мл топла вода 7 г суха мая 125 мл топла вода 125 мл топло прясно мляко 100 г сухо картофено пюре 320 г брашно 2 ч. л. сол 1 ч. л. захар 1 с. л. олио

Начин на приготвяне: Разтваряме маята във водата. Разбъркваме добре всичко и оставяме за десетина минути на топло място. Смесваме брашното и сухото картофено пюре. Водата и прясното мляко прибавяме към маята. Пресяваме брашното. Замесваме от него тесто и накрая идва ред на олиото и солта. Слагаме тестото в намаслена купа и покриваме за два часа. През това време то трябва да увеличи обема си поне два пъти. След това премесваме и правим на хляб. Слагаме го в тавата и оставяме да втаса втори път. Печем при 200 градуса за половин час. Покриваме с фолио за печене и оставяме още десет минути във фурната. Трябва да изстине напълно преди да се реже.

Бира

Необходими продукти: 200 гр ечемик 500 гр захар 100 гр хмел 20 л. вода 20 гр мая за хляб

Начин на приготвяне: Накисваме ечемика за 8 часа и го отцеждаме. Оставяме да покълне като непрекъснато го мокрим, за да не остава сух. Когато стане готов се пече във фурната като кафе. Взимаме голям съд, който да събере количеството вода. В нея добавяме хмела, ечемика и захарта. Оставяме да ври два часа. Махаме от котлона. След като температурата на сместа падне на 40 градуса, добавяме и размитата мая за хляб. Покриваме съда, в който е прясната бира и го оставяме за 12 часа. Едва след това прецеждаме и наливаме в бутилки. Оставяме да узрее една седмица.

Юфка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч. прясно мляко щипка сол брашно колкото поеме

Начин на приготвяне: От всички продукти правим меко тесто. Разточваме до дебелина от 1 см. Оставяме го да изпръхне. Режем на квадратчета. Печем в слаба фурна, докато покафевее и доизсъхне. Консумира се след седмица.

Лимонада

Необходими продукти: 2 ч. ч. захарен сироп 2 ч. ч. лимонов сок 10 ч. ч. газирана вода 10 стръка мента 1 лимон

Начин на приготвяне: Наливаме лимоновия сок в кана. Добавяме газираната вода. След това изливаме и чаша захарен сироп. Пускаме вътре и стръкчетата мента. Разбъркваме. Може да се наложи да се добави и още захар. Добавят се кубчета лед и резенчета лимон.

Боза

Необходими продукти: За закваската: 1 ч.ч. вода 1 ч. л. захар 2 с.л. брашно от просо За бозата: 2 ч.ч. брашно от просо (хубаво е да е био) 5 л. хладка вода 2 ч.ч. кафява захар

Начин на приготвяне: Разбъркваме хубаво продуктите за закваската и ги оставяме да престои поне два дни. По този начин ферментира. След това взимаме останалото брашно от просо и го запичаме на сух тиган. Разбъркваме непрекъснато, за да не загори. Слагаме го в тенджера. След като изстине се добавяме вода и се разбърква докато се получи еднородна смес. Идва ред и на захарта. След това поставяме на котлона и оставяме да заври. Бъркаме през цялото време - около десетина минути. Оставяме го да се охлади. Прибавяме закваската. Оставяме на топло за два дни, за да ферментира отново. Наливаме в бутилки. Ако искаме отново да си правим боза, можем да оставим една чаша. Тя ще ни послужи като квас на следващата доза.

Майонеза

Необходими продукти: 2 яйца 300 мл олио сол лимонтузу

Начин на приготвяне: Слагаме двете яйца на дъното на тънък и висок съд. Отгоре наливаме олиото. Добавяме и подправките. Взимаме пасатор и го потапяме до дъното. После го включваме и започваме бавно да дърпате нагоре. Майонезата става готова за около минута.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц