Преди готвене трябва да е студено
Работата с бутер тесто е лесна като детска игра и рецептите стават бързо. Има обаче някои правила, които ще гарантират идеалния краен резултат.
1. Купувайте само силно замразено тесто! Следете дали го вадят от фризера и дали опаковката му е цяла.
2. Преди употреба размразете тестото. Работете с меко, но студено тесто.
3. Не размразявайте бутер тестото на принудителна топлина или в микровълнова печка. Най-добре е да го извадите от фризера вечерта и да го оставите в хладилника цяла нощ.
4. Режете бутер тестото с много остър нож. Тъпото острие смачква пластовете, от които е направено многолистното тесто.
5. Не мачкайте бутер тестото, не го месете, не го разточвайте и не го дърпайте с ръце. Ръсете предварително с брашно повърхността, върху която го разстилате.
6. Печете изделията от бутер тесто в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. Слагайте тавата във фурната, единствено ако сте сигурни, че тази температура е достигната. Тя трябва да се запази до края на печенето.
7. Старайте се да ползвате колкото се може по-малко воднисти плънки, когато ги влагате в бутер тесто. Намажете предварително с вода мястото за залепване и след това притиснете с ръка, за да не изтича пълнежа при печене.
8. Когато работите с бутер тесто, не е необходимо да ползвате мазнина.
9. Намазвайте изделията от бутер тесто с разбито яйце отгоре преди печене, за да добият красив и апетитен златист цвят.