
Пригответе я сами, за да е по-вкусна и здравословна

Няма нужда да се отказвате от хапването на майонеза, само защото готовата в магазините е пълна с вредни съставки и опасни консерванти. Още повече, че този знаменит сос е незаменим в много рецепти. По-добре се научете как да го приготвяте сами. Ще се уверите, че не е никак трудно и изисква съвсем малко време.
Има обаче някои тънкости – спазвайте много точно дозите, всички продукти трябва да са с еднаква температура и да ги разбивате бавно, за да се смесят по-добре и полученият сос да е еднороден. Препоръчваме ви да направите домашната майонеза със зехтин, въпреки, че е по-скъп от олиото, защото така наистина ще получите вкусен и здравословен продукт.
Домашна майонеза за 4 порции
1 жълтък
1 с.л. лимонов сок
150-180 мл олио /зехтин/
щипка сол
1 ч.л. ябълков /винен/ оцет
Оставяме продуктите на стайна температура поне 30 минути преди тяхното приготвяне. Разбъркваме жълтъка с лимоновия сок на бавни обороти с миксера. На тънка струйка прибавяме олиото, като едновременно с това продължаваме да разбиваме бавно с миксера. Слагаме щипка сол, разбъркваме, поливаме с малко ябълков оцет. Така приготвената майонеза се съхранява в хладилник до 3 дни.

