
Прекалено малките парчета мръвки остават сухи

Когато избирате месо за печене, ориентирайте се към най-доброто, което можете да намерите. В противен случай, колкото и добре да го приготвите, то ще е леко жилаво. Откажете се от прекалено малките парчета месо – те ще изсъхнат по време на печенето и дори могат да прегорят. Трябва да игнорирате и прекалено големите парчета – те ще изгорят по краищата, а отвътре ще останат сурови.
Спазвайте температурата, която е указана в рецептата. По-нежните части на месото завивайте с фолио, за да ги предпазите от изгаряне и образуване на черна коричка.
По-едрите парчета месо, както и едрите птици трябва да се поливат постоянно със соса, който отделят. Плънката, с която пълните месото или птицата, трябва предварително да е сготвен. В противен случай тя ще си остане сурова.
Когато печете свински ребърца, трябва да ги сложите в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изчислете минутите за печене спрямо тежестта на ребърцата – по 25 минути на всяко половин кило. Поръсете ги с кимион, розмарин и магданоз.
Ако печете агнешка плешка, при това с плънка, първите 45 минути печете на 220 градуса, а след това – на 180 градуса. Знайте, че са необходими 15 минути за всяко половин кило. Добре е да я овкусите с чесън, розмарин, настъргана кора от портокал.
За телешко печено температурата на фурната трябва да е 180 градуса. Трябва да предвидите 25 минути за всяко половин кило. Поръсете го с джоджен, зелен лук, черен пипер.
Ако печете пълнена пуйка, загрейте фурната на 170 градуса. Трябва да предвидите по 18 минути за всеки половин килограм. Черен и бял пипер, както и магданоз, ще придадат свежест на ястието.
Пълнената патица трябва да се пече на 200 градуса първите тридесет минути, а след това – на 180 градуса. Трябва да предвидите по 15 минути печене за всеки половин килограм. Джинджифил, черен пипер и мед ще внесат пикантни нотки в аромата на ястието.
Печеното пиле изисква температурата във фурната да е 180 градуса и за всеки половин килограм да са предвидени по 20 минути, към които трябва да добавите още двадесет минути за пълна готовност.
