Загрейте фурната до 170 градуса. Смесете смлените бисквити, канелата и захарта и разбъркайте добре. Прибавете разтопенето масло и бъркайте докато стане еднородна смес. Получената смес изсипете във форма за торта с откопчаващи се страници, с диаметър около 23 см. Притиснете с пръсти сместа по дъното на формата. Печете 10 минути и охладете.
За пълнежа изсипете желатинът в 1/2 ч.ч. студена вода, разбъркайте докато се усвои и оставете да набъбне. Сложете жълтъците, прясното мляко и 1/2 ч.ч. от захарта в малка огнеупорна купа и бъркайте на водна баня, докато захарта се разтвори и сместа започне да се сгъстява. Изсипете набъбналия желатин и бъркайте докато желатина се разтвори напълно. Махнете от огъня и охладете.
Разбийте крем сиренето до гладък крем. Прибавете сокът от лимона, ванилията и кората от лимон и бъркайте докато се усвоят. Прибавете постепенно охладеният желатинов крем, бъркайте докато стане еднородна смес. Прибавете киселото мляко и смлените кайсии, бъркайте докато всичко се смеси добре. Разбийте сметаната с 1/4 ч.ч. захар до гъст крем и прибавете към сместа с млякото, разбъркайте. Разбийте белтъците до гъст сняг и прибавете и тях към крема, разбъркайте докато се усвоят. Изсипете получената смес върху изстиналия блат. Оставете в хладилника за минимум 4 часа.
За топинга разбийте сметана със захарта до гъст крем. Извадете чийзкейкът от хладилника, леко минете с нож около вътрешната страна на стените на формата. Внимателно отстранете стените. Намежете чийзкейка отгоре със сметаната, поръсете с бадемите и украсете с кайсиите. Оставете отново в хладилника и сервирайте охладено.