Йорданската кухня пленява с хилядолетни рецепти

Йорданската кухня пленява с хилядолетни рецепти Лакомник

Рецептите се предават от поколение на поколение

Йорданската кухня пленява с хилядолетни рецепти
Автор:Лакомник

Йорданската кухня бързо ще ви впечатли с невероятната смесица от южноевропейски фин вкус и наситени арабски подправки. Рецептите на местните готвачи са събирани хилядолетия наред и са предавани от поколение на поколение. Често в местните ястия присъства месото. На първо място то е овчето, после се нареждат козето и рибата.

 

Мухалавия

 

Необходими продукти:

150 г оризово брашно

250 г захар

1 1/2 л. прясно мляко

15 мл. розова вода

1 с.л. кардамон

50 г фъстъци

 

Начин на приготвяне:

Смесваме оризовото брашно с малко вода. Разбъркваме добре. Прибавяме млякото, после и захарта. Слагаме да се вари, докато намали обема си. Поръсваме с кардамона и розовата вода. Отново разбъркваме добре. Изливаме сместа във форма за кекс. Печем до готовност. Когато го извадим от фурната го поръсваме със счукани фъстъци. Оставяме го да се охлади преди да го сервираме. 

 

Пиле

 

Необходими продукти:

8 пилешки бутчета

3 1/ 2 ч. ч. рапично олио

1 ч. л. индийско орехче

1 ч. л. бахар

1 ч. л. кимион на прах

сол

4 тичинки шафран

канела

кардамон

5 ч. вода

черен пипер

1 глава карфиол

1 патладжан

2 глави лук

4 ч. ориз

Сол

Препечени кедрови ядки

 

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера наливаме рапичното олио. Слагаме бутчетата и ги пържим докато покафевеят. Поръсваме отгоре с индийското орехче, бахара, кимиона, солта, шафрана и канелата, както и черния пипер. Изливаме водата, която трябва да покрие пилето. Покриваме и оставяме да къкри 20 минути на умерен огън. Отделете пилето настрани, без бульона.

В друг голям съд пържим карфиола в много рапично олио докато стане златисто кафяв. През това време нарязваме патладжана и го посоляваме, за да се отдели чернилката. Вадим карфиола и в същата мазнина пържим патладжана. В тенджерата, в която пържихме пилето, задушаваме лука. Оставяме да къкри за кратко. През това време разбъркваме суровия ориз с подправките. При него добавяме пържените зеленчуци и месото. Наливаме вода, докато покрие ориза. Оставяме да къкри. След десет минути добавяме 50 г масло. Доливаме вода ако е необходимо и оставяме докато се свари. Дърпаме от огъня и оставяме да поеме водата поне 15 минути.

 

Кейк

 

Необходими продукти:

100 г вафлени кори

1 / 2 пак. масло

Кокосови стърготини

50 г орехи

1 ½  захар

6 яйца

 

Начин на приготвяне:

Смесваме добре продуктите. От тях готовата смес правим малки топчета, които нареждаме в тава. Печем на най-високата степен на фурната до готовност. 

 

Агнешко

 

Необходими продукти:

4 с. л. зехтин

2 кг. агнешко

2 ч. бял ориз

1/4 чаша орехи

6 питки арабски хляб

1 ч. козе мляко

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на парчета като за кебап. Сваряваме го. Обезкостяваме. Бульона оставяме настрани. В същата тенджера добавяме 4 чаши вода, 1 с. л. зехтин и ориз. Слагаме на силен огън и разбъркваме често После оставяме да къкри докато оризът абсорбира течността. Запържваме леко кедровите ядки. В друг тиган наливаме две чаши от бульона. Вътре изсипваме козето мляко. Добавяме месото. Оставяме да къкри а около половин час. На голямо плато поставяме арабския хляб. Отгоре разпределяме ориза. Подреждаме месото. Поръсваме с течността, в която е вряло месото. Поръсваме с кедровите ядки. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц