Да си хапнем сладко през студената зима
Зимата уверено настъпи у нас. Студените дни обаче са подходящи за по-топли и приятни за стомаха гозби. Предлагаме ви да разнообразите менюто си с няколко вкуснотии, които идват от студената Ирландия, но ще стоплят сърцата ви.
Картофено пюре
Необходими продукти:
4 картофа
½ връзка пресен лук
180 мл прясно мляко
50 г масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват без да се белят. Лукът се нарязва на ситно и се залива с прясното мляко в тенджерка. Оставя се на бавен огън, докато заври. След 4 минути махаме от котлона. Сварените картофи се обелват и се намачкват. Без да ги чакаме да изстинат, добавяме млякото и лука. Идва ред на маслото и подправките. Разбъркваме добре.
Яйчена фантазия
Необходими продукти:
5 яйца
80 мл прясно мляко
1/2 с. л. масло
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с прясното мляко и подправките. След това загряваме маслото, само докато се размекне. Отгоре наливаме млечната смес. За по-бързо, се слага в микровълнова фурна за две минути на най-високата степен. Оставяме да се запече и отгоре.
Свинско
Необходими продукти:
1 кг картофи
4 свински пържоли
8 резена бекон
100 г кашкавал
500 мл бира
1 връзка магданоз
вегета
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Първо овкусяваме месото със солта и черния пипер. След това го печем на скара от всички страни. През това време обелваме и нарязваме картофите на едро. Поливаме ги с малко олио, поръсваме с вегета. Добавяме и пресния магданоз. Разбъркваме картофите и прехвърляме в дълбока тава. Заливаме с бирата. Отгоре нареждаме пържолите. Отгоре настъргваме и кашкавал. Последният пласт е от тънки резени бекон. Слагаме да се пече на 200 градуса за 45 минути.
Телешко
Необходими продукти:
1 кг телешко месо
300 г моркови
300 мл телешки бульон
250 мл тъмна бира
1 глава лук
мащерка
2 дафинови листа
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета. Загряваме олио и го запържваме добре от всички страни. Преместваме в глинен гювеч. Морковите нарязваме на ивици, а лукът само на полумесеци. Слагаме ги при месото и заливаме с бирата, както и с бульона. Поръсваме с подправките. Слагаме гювеча в студена форна. Печем за 3 часа при 160 градуса.
Агнешко
Необходими продукти:
2 кг агнешко
500 г моркови
500 г картофи
1 зелка
1 глава лук
4 дафинови листа
2 кубчета зеленчуков бульон
мащерка
магданоз
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на едри парчета и се запържва в олиото. Нарязваме зелето също на едро. Това се отнася и за картофите, и лука. Морковите се нарязват на колелца. Прехвърляме всичко в дълбока тавичка. Поръсваме с черен пипер. Поръсваме с мащерка, добавяме дафиновите листа. Отгоре нареждаве морковите и ги поръсваме с магданоз. Накрая нареждаме лука, разпределяме картофите и заливаме с бульона. Слагаме да се пече на силна фурна. Когато ястието заври вътре, оставяме да се пече за час и половина на умерен огън.