Пълна е с аминокиселини и белтъчини
Един от най-евтините и достъпни млечни продукти – изварата, в действителност е и един от най-ценните за тялото ни. В нея се съдържат огромно количество белтъчини, които са и в най-лесно разградимата си форма. Причината е, че протеините в нея са свързани с фосфора и калция. А това облекчава храносмилането ни.
Изварата може да ни предпази дори и от атеросклероза, защото съдържа холин и метионин. И списъкът с полезни качества не спира дотук. Млечното съвършенство внася в тялото минералите, които изграждат костите ни и по този начин ги прави по-силни. От яденето на дори малко количество извара се поддържа добро ниво на хемоглобина, а нервната система се възстановява по-бързо от стреса.
Важно е и бебетата често да хапват извара. Когато се комбинират с кайсии или праскови, помагат за дейността на червата, а костите на малчуганите стават много по-здрави.
Историята разказва, че изварата е открита преди много векове, когато овчари решили да запазят млякото си в стомаха на умряло преживно животно. Вместо това, от ензимите в него, млякото бързо станало на извара. Изследвания години по-късно установили, че се образуват и безценни аминокиселини. Освен това съдържа много малко количество мазнини, така че спокойно можете да започнете диета с нея. Анестезиолозите пък са категорични, че тя е безценна при изчистването на тялото от упойки.