Двата вида ориз и елдата се измиват под течаща вода, поръсват се с натрошения зеленчуков бульон и се слагат да се сварят с 3 ч.ч. вода за 15 мин. в тенджера под налягане на много слаб огън. Тенджерата се залива със студена вода веднага щом се свали от огъня, и когато парата престане да излиза, се отваря. Ако се използва обикновена тенджера, оризът и елдата се заливат с 4 ч.ч. вода, натрошава се бульонът и се вари под капак на слаб огън, докато започнат да се образуват дупки по повърхността на ориза. Котлонът се изключва и съдът се оставя да постои с капака още 15 мин. Ако е останала течност, оризът се прецежда. В купа се приготвя заливката за салатата. Смесват се универсалния сос за салати, зехтинът, балсамовият оцет, копърът, магданозът и чесънът. Салатата се разбърква и се сервира топла или студена.