Брашното се пресява, след което в средата му се прави ямичка. В нея се сипва разтворената в малко вода сол, оцетът, 1 супена лъжица олио и хладката вода. Омесва се добре, докато се получи средно меко тесто. Ако е необходимо, се долива още малко вода. Намазва се с мазнина, покрива се с хартия и се оставя да отлежи около 30 минути. Разделя се на 10 малки топки, които се разточват на питки с диаметър 12-15 см, които се намазват обилно със свинска мас и се слепват по 2 заедно. Оставят се за няколко минути да се стегне мазнината, след което се разточват на 5 листа, по-големи от тавата за печене. Най-долният лист трябва да бъде с най-голям диаметър. Първата кора, т.е. най-долният лист се слага леко набран в намаслената тава. Краищата му се оставят да висят свободно извън тавата. Поръсва се с мазнина. Слагат се още 2 листа по същия начин. Върху третия лист се слага плънката. Най-напред около периферията на тавата във вид на венец се поръсва натрошеното сирене. В средата се разстила избраната по вкус плънка. Ако е от праз лук, той предварително се нарязва на колелца и се задушава в мазнина и малко вода. Охлажда се и тогава се разстила. Ако е от спанак, той се измива и се нарязва на ситно. Стрива се между ръцете с малко сол, след което се отцежда от сока. Към отцедения спанак се прибавя ситно нарязаният пресен лук, разбитите яйца, леко изцеденото кисело мляко и сол на вкус.
Върху плънката се поставят останалите две кори, които се набират и се поръсват с мазнина. Провисналите краища на долната кора се нагъват по ръба на тавата, така че да се покрие венецът от сирене. Зелникът се поръсва обилно с мазнина и се пече около 30 минути в гореща фурна до зачервяване. Малко преди изваждането му се добавя нарязаната на ивички сланина. Това, разбира се, е по желание. Поднася се горещ с кисело мляко или айрян.
Зелникът може да се приготви и с други плънки: кисело зеле и яйца, праз лук и булгур, праз лук, кисело зеле и сирене и т.н. При тези плънки зеленчуците задължително се нарязват на ситно и се задушават с малко мазнина и вода.