Заек в гювеч „Светли”

Заек в гювеч „Светли” Лакомник
Заек в гювеч „Светли”
Време за приготвяне
Приготвяне
3 1/2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Светла Желязкова, Варна
Лакомник Необходими продукти

1 заек (около 2 кг, за 12 порции)

500 г гъби
5 моркова - средно големи
2 зелени пиперки
2 червени пиперки
5 глави лук - по-големички да са
4 картофа - средна големина
1 глава чесън
10 зърна бахар
15 зърна черен пипер
1 с.л. вегета
1 с.л. (равна) сол
1 с.л. червен пипер (млян)
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
2 дафинови листа
1 с.л. ронена чубрица

Начин на приготвянe

Измиваме добре заека и режем на порции. Изпържваме го в малко олио до зачервяване в тигана и изваждаме в чиния. Всички зеленчуци (сурови) режем на парчета и поставяме в отделни чинии. В глинения съд (гювеча) слагаме на дъното олио, започваме да редим заешко - на дъното, ред картофи, ред моркови, ред лук, ред гъби, ред пиперки (и двата цвята) и чесъна (нарязан на две). Ръсим половината от подправките. Продължаваме така догоре и наливаме виното и водата. Затваряме капака и правим тесто около него да запечатаме добре. Печем го 3 часа на 180 градуса. Става страхотен на вкус.

Опитайте, няма да съжалявате! Приятен апетит!

Още по темата
Още по темата
Заек в тиква
Изрязваме капачето на тиквата и издълбаваме семките. В тиган с олио запържваме и задушаваме месото. В същата мазнина след това приготвяме плънката, като задушаваме...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц