Островът е открит преди едва 5 века
Малката островна държава Мавриций се намира насред Индийския океан, на около 900 км. от Мадагаскар. Парченцето земя е открито едва през 1507 г. от португалски мореплаватели. Дотогава не е бил населен с хора. За петте си века съществуване и частична изолация, народът там успява да създаде уникални ястия, които все още удивляват света.
Салата
Необходими продукти:
Сърцевина от палма (сварени картофи)
600 мл прясно мляко
Сок от два лимона
2 с. л. оцет
4 с. л. олио
Сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Обелваме сварените картофите или сърцевината от палма. Нарязваме на кубчета. Поставяме ги в съд с мляко. Оставяме ги за кратко. След това ги вадим и оставяме да се оттекат от течността. Добавяме лимоновия сок, оцета и олиото. Разбърква се и се яде веднага.
Рибна яхния
Необходими продукти:
175 г солена риба
4 с. л. олио
300 г белени и нарязани домати
3 люти чушки
Карамфил
1 скилидка чесън
Мащерка
Магданоз
Сол
Начин на приготвяне: Рибата се оставя във вода за 1 час. След това се почиства – премахват се кожата и костите. В средно голяма тенджера се затоплете маслото и запържете рибата до златисто кафяво. Извадете и оставете настрана. В същия тиган добавете лука и го запържете леко. Добавете всички други съставки, с изключение на лука. Оставете да къкри около 15 минути като разбърквате от време на време. Добавя се вода и рибата. Варим 5 минути. Всяка порция поръсваме с наситнен лук.
Пиле
Необходими продукти:
175 г пилешко филе
1 с. л. соев сос
Сол
Черен пипер
4 с. л. олио
450 г сварен ориз
1 глава лук
Начин на приготвяне: В голям съд смесваме пилето , половината от соса, солта и черния пипер. Сгорещяваме 3 супени лъжици олио в голям тиган. Добавете пилето и запържваме за 2 минути. Вадим месото и отделяме излишната мазнина. В същия съд запържваме предварително разбитите яйца. При тях прибавяме всички продукти заедно с ориза. Оставяме да ври пет минути. Поръсваме всяка порция с малко лук.
Агнешко със спанак
Необходими продукти:
450 г пресен спанак
4 с. л. олио
1 глава лук
450 г агнешко
1 ч. л. джинджифил на прах
2 скилидки чесън
2 с. л. къри на прах
½ ч. л. чили
1 ч. л. кимион
Къри
4 белени домата
Сол
Начин на приготвяне: Слагаме спанака в голяма тенджера и доливаме вода, докато го покрие . Оставяме да заври. Намаляваме степента на котлона и слагаме капака на тенджерата. Ври така за 5 минути. В друг съд сгорещяваме масло. Добавяме месото и лука. Запържваме за 5 минути. Поръсете с кърито на прах, чилито, кимиона, куркумата, джинджифила, чесъна и малко вода. Пържете на силен огън две минути. Идва ред на доматите и лука. Оставяме да се готви на умерен огън за 15 минути. Доливаме вода и оставяме да къкри 45 минути, докато се свари месото. Добавяме спанака и оставяме да се вари още десет минути. Сервира се с горещ варен ориз.
Напитка от авокадо
Необходими продукти:
Прясно мляко
1 узряло авокадо
1 яйчен жълтък
Начин на приготвяне: Нарежете авокадото на малки парченца и го поставете в блендер с млякото и жълтъка. Разбъркайте докато се получи гладка смес. Налейте във висока чаша.