Чудни вкуснотии от азиатската страна
Едни от най-лесните, евтините и вкусните рецепти са дело на евреите. Чудните комбинации от зеленчуци могат напълно да ви откажат от месото. Въпреки че повечето ястия изискват запържване, накрая блюдото е свежо и леко. Затова събрахме пет от най-добрите рецепти, които са се родили в Древен Израел.
Сладки с кокос
Необходими продукти:
200 г кокосови стърготини
4 белтъка
1 чаша захар
2 с. л. царевично брашно
щипка сол
Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците, заедно с щипка сол. Когато сместа стане достатъчно пухкава, започнете да добавяте постепенно захарта. Смесете стърготините и царевичното брашно. Добавете белтъчената смес към тях. Разбъркайте много внимателно. След това сложете хартия за печене на предварително подготвена тава. С помощта на малка лъжичка взимайте по малко от сместа и слагайте на хартията. Пекат се в предварително загрята фурна до 160 градуса. Готови са когато покафенеят.
Матбуха
Необходими продукти:
1/4 чаша зехтин
3 скилидки чесън
5 домата
5 зелени чушки
1 люта чушка
1 с. л. червен пипер
1 с. л. черен пипер
1 щипка сол
Начин на приготвяне: Чушките се изпичат. Обелваме ги и ги почистваме от семките и дръжките. Нарязваме ги на едри парчета. Обелваме и доматите. Нарязваме и тях. В дълбок тиган наливаме зехтина и запържваме счукания чесън, доматите и чушките. Идва ред и на лютата чушка. Поръсваме с двата пипер и солта. Оставяме да се готви поне 20 минути. След това намаляваме температурата на котлона и оставяме бавно да се готви, докато се сгъсти напълно. Добре е да къкри при затворен капак.
Соленки
Необходими продукти:
3 ч. брашно
200 г масло
1 ч. кисело мляко
1/2 ч. л. сол
1 ч. маслини
сусам
Начин на приготвяне: Пресяваме брашното. Смесваме го заедно с маслото, киселото мляко и солта. Месим докато се получи меко тесто. Разточваме го. Изсушаваме добре маслините. С чаша правим кръгове от тестото. В средата на всеки слагаме по една маслина и я увиваме. Всяка соленка се овалва в сусам. Слагаме да се пече при 200 градуса за 25 минути.
Салата
Необходими продукти:
1 патладжан
1 лимон
1/4 ч. л. кимион
2 скилидки чесън
2 с. л. мед
1 домат
2 с. л. сирене
2 с. л. зехтин
2 ч. л. риган
Начин на приготвяне: Печем патладжаните на скара. След това се бели. Разрязваме го на две. Слагаме ги като лодки в чинията за сервиране. С вилица намачкваме леко месестата им част. Правим място в тях. Изстискваме отгоре лимона. Поръсваме с подправките. Наситняваме чесъна и добавяме и него. Смесваме меда с малко вода и добавяме и него. Нарязваме на дребно доматите и подреждаме отгоре. Поръсваме и с натрошеното сирене. Идва ред и на ригана. Поливаме отгоре и с малко зехтин.
Крем-супа от леща
Необходими продукти:
3 с. л. олио
1 глава лук
100 г целина
2 моркова
8 скилидки чесън
1 картоф
250 г червена леща
1 л зеленчуков бульон
2 дафинови листа
1 лимон
½ ч. л. кимион
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Лукът се задушава в предварително загрято олио поне за пет минути. Нарязваме на едри кубчета целината, морковите, картофите и само половината от чесъна. Прибавяме ги към лука. Разбъркваме и оставяме да се готвят поне пет минути. След това идва ред на лещата и бульона. Оставяме да ври половин час. Накрая прибавяме дафиновия лист и останалия чесън. Добавяме сока от лимона и оставяме да къкри поне десет минути. Изваждаме дафиновия лист и пасираме. Поръсваме с кимиона и солта, както и пипера на вкус.