Дунавските специалитети са лесни и бързи

Дунавските специалитети са лесни и бързи Лакомник
Дунавските специалитети са лесни и бързи
Автор:Лакомник

Много пъти сме ви разказвали за вкуснотиите, които се приготвят и сервират по родното Черноморие. Особено внимание обаче заслужават и специалитетите на хората, родени и израснали покрай най-голямата ни река - Дунав. А те определено не са за пренебрегване. От можете да се насладите на невероятни ястия, приготвени с голямо старание и любов. 

 

Риба саламура по видински

Необходими продукти:

1 кг сом

200 г лук

100 г чесън

200 г домати

олио

50 г чушки

магданоз

черен пипер

оцет

сол

Начин на приготвяне: Почистваме добре рибата. Поръсваме я само със сол и черен пипер. Оставяме я да престои. Печем я цяла на скарата. Едва след това и след като изстине, обезкостяваме. Нарязваме лука на дребно. Задушаваме го в дълбок съд. След това се залива с гореща вода. Оставяме докато заври. Тогава идва ред на доматите. Тя те трябва да се обелят и нарежат на едро. Слагаме и чушките, нарязани на ситно. Ако искате, можете да сложите люта чушка. Добавяме и рибата. Оставяме да се вари поне 10 минути. След това идва ред и на чесъна. Най-добре е да е наситнен. Накрая се слага оцета и магданоза. 

 

 

Риба по дунавски

Необходими продукти:

1 кг риба

4 моркова

1 кг домати

1/2 кг картофи

2 глави лук

1/2 глава целина

2 с.л. олио

1с.л. оцет

1 връзка магданоз

2 дафинови листа

сол

черен пипер  

1 лимон

Начин на приготвяне: Първо задушаваме морковите, целината и лука, нарязани на ситно в дълбока тенджера. Поръсваме с магданоза. След това почистваме и нарязваме на едри парчета рибата.  Настъргваме доматите и прибавяме и тях. Поръсваме с подправките. Добавяме и оцета. Оставяме да се задушава за около половин час. През това време сваряваме картофите за гарнитура.

 

 

Сом с майонеза

Необходими продукти:

1 сом

1 кг картофи или други зеленчуци

1 майонеза

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на шайби. Поставят се на дъното на намазнена тава. Отгоре се поставя цялата риба. Намазваме я с майонеза на вкус. Завиваме тавата с алуминиево фолио и оставяме да се пече 20 минути на 260 градуса. След това намаляваме температурата и печем до готовност. Може да махнете фолието в последните минути на печенето, за да се получи коричка.

 

Пържоли по русенски

Необходими продукти:

4 свински пържоли

вода

червен пипер

олио

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Начукваме добре пържолите и ги поръсваме с подправките от всички страни. През това време слагаме олиото да се сгорещи. Нареждаме ги в тава и ги заливаме с него.  Доливаме вода, най-добре гореща. Покриваме ги с фолио и оставяме да се пекат поне час и половина. Отстраняваме фолиото половин час преди края.

 

 

Есетра по ломски

Необходими продукти:

800 г есетра

3 глави лук

брашно

4 домата

няколко гъби

6 скилидки чесън

1 дафинов лист

черен пипер на зърна

магданоз

сол

олио

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на кубчета. След това се посоляват от всички страни. Оставяме рибата настрана и запържваме лука. Отгоре поръсваме с брашно. Докато и то се запържва, обелваме доматите и ги настъргваме. Добавяме ги в тигана. Гъбите се нарязват на едро и също се добавят в соса. Взимаме плитка тавичка. Изсипваме вътре сместа с брашното и доматите. Отгоре подреждаме парчетата риба. Поръсваме я равномерно с наситнения чесън. Добавяме черния пипер и дафиновия лист. Най-отгоре поръсваме с нарязан на ситно магданоз. Пече се най-много половин час. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц