




Сланината и месото се претеглят и в зависимост от това се определя и количеството на подправките - слага се по 1 грам подправка на 1 кг, а солта - по 20 грама на 1 кг. Подправките и солта се смесват и разбъркват добре. След като се определи всичко това, се пристъпва към приготвяне на рулото. Първо се слага сланината с кожата от външната част. Поръсва се с част от подправките. Слага се свинското месо и отново се поръсва с останалите подправки. Всичко това се навива на руло. Завързва се добре по цялата дължина със здрав конец или канап. Готовото руло се поставя в дълбока и подходяща тава, на дъното на която се прави дървена кръстачка, за да не залепне при варенето. Слага се да ври на тих огън до пълното му сваряване - за около час, час и половина. Към водата може да се прибави и малко зелев сок. След като се свари, се изважда и се окачва на проветриво място. По желание, още топло, рулото може да се намаже с червен пипер. Чудесно мезе за вино!
