Домашни крекери „1 лев”

Домашни крекери „1 лев” Лакомник

Икономичен и здравословен заместител на чипса за малки и големи

Домашни крекери „1 лев”
Време за приготвяне
Приготвяне
40 минути
Порции
Порции
20
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 1/2 чаши брашно

1/2 чаена лъжичка сол

2 супени лъжици зехтин (плюс още за поръсване на тестото)

1/2 чаша вода

1 чаена лъжичка лимонов сок

добавки по желание - сусам, маково семе, розмарин, чубрица, мащерка и др.

Начин на приготвянe

Пресейте брашното в голям плосък съд и направете кладенче в средата. Там изсипете довата, сока, зехтина и желаните добавк. Замесете тесто чрез постепенно прибавяне на брашното. Месете, докато тестото стане гладко и не лепи. Добавяйте брашно, ако е лепкаво, но не прекалявайте, за да не стане прекалено твърдо.

Месете на набрашнена повърхност още 8-10 минути, докато стане напълно гладко и еластично. Оформете го на топка, намажете със зехтин и оставете за 30 минути.

Вземете четвърт от тестото, размесете отново и разточете на набрашнена повърхност тънка кора с големината и формата на съда ви за печене. Кората не бива да е дебела, за да получите крекери, а не сухари. Каквото е дебелината й в суровот състояние, такава ще остане и изпечена, тъй като това тесто не бухва. Поставете кората в намаслена тава и намажете със зехтин по зялата повърхност. По желание поръсете и още подправки. Печете 10 минути в загрята на 180 градуса или до златисто и направете същото с останалото тесто. Нарежете готовите крекери на мини бисквитки или лентички.

 

*Подходящо за деца над 10 месеца. 

 

Още по темата
Още по темата
Гризини 3 в 1 за 20 минути
Разточете тестото на тънка кора с правоъгълна форма – по-малко от 1 см. дебелина. Нарежете го на 24 равни ленти и всяка усучете како спирала. Поставете ги на...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц