Домашен пушен свински врат

Домашен пушен свински врат Лакомник
Домашен пушен свински врат
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Маруся Димитрова, Попово
Лакомник Необходими продукти

за приготвянето на пушен свински врат се използва мускулатурата от шийната част на прасето
сол
селитра
захар
червен пипер

Начин на приготвянe

Свинският врат се нарязва на парчета с големина и форма по ваше желание. Осолява се по смесения начин, като най-напред се натрива със суха смес от 70 г сол, 2 г селитра и 2 г захар за всеки килограм месо. Оставя се в подходящ съд и след три денонощия се поставя в саламура (180 г сол на 1 л вода), в която престоява четири денонощия. След това осоленият врат се изважда от саламурата и се измива със студена вода. На всяко парче се прави кукичка за окачване в пушалнята и се поставят за пушене при температура 25-30 градуса няколко дни, докато добие кафяво-червен цвят.

Готовите парчета се изваждат и се намазват с червен пипер (сладък или лют) по ваше желание. Окачват се в хладно и проветриво помещение и имат трайност до 3 месеца.

Поднесено с чаша червено вино, ще е чудесно!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц