Невероятно вкусен домашен крем-сладолед
Сварява се млякото. Около 100 мл от него отделяме. Разбиват се яйцата с 1 с.л. нишесте. Разреждат се с отделеното мляко. Сместа се изсипва към останалото прясно мляко. Вари се на слаб огън при непрекъснато бъркане, до получаване на гъстотата на рядка боза. Ако се приготвя на газов котлон, задължително да се вари на водна баня. Да не се допуска да заври. В противен случай, яйцата ще се пресекат. След изваждането се прибавя 1 ч.ч. захар. Оставя се да изстине. Накрая се прибавя ванилията. Разлива се в затворени кутии и се поставя във фризера. На всеки 2 часа се разбърква, няколко пъти до сгъстяване. Целта на разбъркването е да се получи по-гладък сладолед. За още по-добър вкус може да разбиете 200 мл течна сладкарска сметана с 3 с.л. захар, до гъстота, когато се обърне купата сметаната да не пада. Двата крема - млечният и сметаната - се смесват. Ако искате шоколадов сладолед прибавете какао.