Зеленчуците и месото са в най-добрата си комбинация
Решихме тази седмица да ви заведем на една кулинарна разходка из вкуснотиите на една от най-хубавите части на САЩ. Не си мислете, че специалитетите свършват само с хамбургерите. Тъй като Мексико е наблизо, ще усетите много от лютите нотки на южния народ. Мястото е „Долби тиътър” в Лос Анджелис, Калифорния.
Лучен сос
Необходими продукти:
1/4 ч. ч. мляко
2 ч. ч. извара
330 г суха лучена супа
Начин на приготвяне: От изварата и млякото се прави крем с помощта на пасатор. Прибавяме сместа за супа и отново разбъркваме добре. Покрива се с капак. Трябва да престои в хладилника най-малко час.
Тиквички
Необходими продукти:
4 тиквички
50 г царевица
200 г печени чушки
150 г кашкавал
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
1 с. л. олио
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка копър
Сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Тиквичките се разрязват на две и се издълбават. В тенджера слагаме да се вари вода, заедно с малко копър и чесън. Пускаме вътре и тиквичките за кратко – не повече от четири минути. През това време нарязваме вътрешността им на дребно, заедно с чушките. Разбъркваме добре и добавяме царевицата. Наситняваме останалите копър и чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, поливаме и с малко олио. Настъргваме кашкавала и разбъркваме добре всичко. Пълним бланшираните тиквички. Малко преди да станат готови разбиваме яйцето и сметаната и ги поливаме. Поръсваме с още малко кашкавал, печем при 150 градуса за половин час.
Салата
Необходими продукти:
50 г. бадеми
225 г. спанак
450 г. ягоди
1 връзка копър
За дресинга:
сок от портокал
1 с.л. лъжица горчица
2 с.л. зехтин
1 с.л. ябълков оцет
сол
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Първо започваме с бадемите, които се запичат за кратко. Междувременно измиваме добре спанака, както и ягодите и копъра. Нарязваме ги на едро. Поръсваме отгоре с бадемите. След това приготвяме и соса. Смесваме продуктите и разбъркваме добре. Поливаме салатата с него.
Тако
Необходими продукти:
½ ч.ч. заквасена сметана
¼ ч.ч. майонеза
½ ч.ч. кориандър
450 г бяла риба
1 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
2 ч.ч. накъсано зеле
2 ч.ч. домати
12 тортили
Начин на приготвяне: В купа смесваме сметаната и майонезата. Към тях добавяме кориандъра. След това, в друг съд нарязваме рибата на дребни кубчета. Поливаме с олиото и лимоновия сок. Тази смес се пържи за около пет минути на умерена температура. Пълним тортилите с рибната плънка, отгоре слагаме малко зеле и домати и поливаме със соса. След това внимателно завиваме.
Хуевос ранчерос
Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1/2 глава лук
3/4 ч доматен сок
1 скилидка чесън
3 люти чушки
3/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. риган
1/2 ч.л. сол
4 тортили
4 яйца
2 авокадо
1/2 ч чедър
4 листа от маруля
Начин на приготвяне: Загряваме маслото в тенджера. Добавяме лука, който сме нарязали на ситно. Запържваме го и после добавяме доматения сок, счукания чесън, наситнените чушки, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Оставяме да къкри за 10 минути. През това време загряваме фурната до 180 градуса. Тортилите се затоплят. През това време яйцата се изпържват във формички, за да станат на очи и се оставят да изстинат. На всяка тортила се слага по малко авокадо, а след това и яйце. Поръсваме със соса. Поръсваме с чедър. Слагаме във фурната за малко, за да се стопи. Салата е като гарнитура.