Политическите въпроси и отговори за Македония още дълго ще са интересни на всеки българин. Но ако оставим враждите настрана, можем да се докоснем до вкусните манджи на тази област от Европа. Ще видите, че много от специалитети по тези земи хем са ни близки, хем са и малко по-различни от нашенските ястия.
Картофи с леща
Необходими продукти:
350 г леща
1 глава лук
1 морков
40 г глава целина
250 г картофи
100 г домати
2-3 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Лещата се накисва в студена вода. Оставя се за няколко часа. След това се отцежда и е прехвърля в дълбока тенджера. Залива се отново със студена вода и се оставя да ври на слаб огън. През това време нарязваме на ситно моркова, лука и целината. Задушаваме ги в сгорещено олио. Когато омекнат, добавяме сварената вече леща, както и счукания чесън. Настъргваме доматите, а картофите нарязваме на ситно. Добавяме и тях в ястието. Подправяме на вкус. Разбъркваме добре и преливаме в тавичка. Печем до готовност.
Свинско
Необходими продукти:
500 г свинско месо
2 глави лук
400 г печени чушки
250 г гъби
3 моркова
100 г заквасена сметана
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме, докато побелее. Нарязваме на ситно морковите и лука и ги добавяме към месото. Наливаме 1 чаша вода и оставяме да се задуши докато месото започне да омеква. Нарязваме гъбите на едро и ги слагаме в тигана. Обелваме печените чушките и ги нарязваме и добавяме в яденето. Задушаваме го. Когато стане готово, го посоляваме и дърпаме от котлона. Добавяме сметаната. Разбъркваме леко.
Бърза баница
Необходими продукти:
1 пакет кори
2 яйца
300 гр сирене
100 мл газирана вода
½ пак. бакпулвер
Начин на приготвяне: Правим плънката от натрошеното сирене с яйцата. Бъркаме, докато се получи гладка смес. След това застиламе намазненото дъно на тавата с две от корите. Взимаме още две, които внимателно намачкваме, без да накъсваме и овалваме в яйчената смес. Повтаряме това с останалите кори, докато останат само две. Подреждаме ги в тавата, докато тя се запълни. Отгоре затваряме с останалите две. Разтваряме бакпулвера в газираната вода и заливаме баницата с тази смес. Поръсваме с олио. Слагаме да се пече за 30 минути на 200 градуса.
Агнешки котлети
Необходими продукти:
600 г агнешки котлети
60 мл бяло вино
3 скилидки чесън
горчица
2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Правим маринат от малко горчица, един дафинов лист и 1 скилидка чесън. Добавяме малко олио, оцет и черен пипер. Намазваме обилно котлетите с тази смес и ги оставяме на студено за поне 12 часа. След това ги прехвърляме в тавичка да се пекат до готовност. От време на време проверяваме и обръщаме да се опекат и от другата страна. Докато те са във фурната, приготвяме сос в тенджерка. Той се прави от мазнината от печенето на месото, като към нея се добавя виното, слага се и вторият дафинов лист. Отново добавяме малко горчица. Разбъркваме добре и оставяме да поври за няколко минути. Поднасяме всеки от котлетите, полят обилно с винения сос.
Кавърма
Необходими продукти:
100 г създърма
2 яйца
½ глава лук
2 чушки
червен пипер
черен пипер
Начин на приготвяне: Лукът и чушките се нарязват на едро и се запържват в сгорещен зехтин. Когато зеленчуците започнат да омекват, нарязваме създърмата на едро и добавяме и нея към тях. Запържваме, но само за кратко. През това време разбиваме яйцата и ги подправяме със сол и черен пипер. Наливаме ги при останалите продукти. Оформеният вече омлет запичаме и от двете страни. Поднася се горещ.