Довга

Довга Лакомник

Млечната супа довга е едно от най-важните ястия за азербайджанската кухня наред с многобройните рецепти за пилаф (плов) и долма (сарми). Тя често се поднася заедно с малки агнешки кюфтенца.

Довга
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг цедено кисело мляко

2 яйца

1 с. л. брашно

1 ч. ч. сварен ориз

½ ч. ч. сварен нахут

1 връзка копър, ситно нарязан

1 връзка магданоз, ситно нарязан

1 връзка пресен кориандър, ситно нарязан

 сол и пипер на вкус

Начин на приготвянe

Цеденото мляко се смесва с 3 ч. ч. вода. Смесват се брашното, яйцата и оризът. Прибавят се към цеденото мляко. Кипва се при непрекъснато разбъркване. Оставя се на тих огън, докато съвсем леко заври. Слагат се зелените подправки, сол и пипер на вкус и се разбърква още 1-2 мин. При поднасяне се добавя свареният нахут. Може да се добави и счукан чесън.

През зимата супата се сервира топла, поръсена с лют пипер, а през лятото – студена.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц