
Ползвайте го като подправка за добро храносмилане

От дълбока древност около джинджифила витаят легенди, в някои страни го смятат за чудодейно растение. Днес той отново е на почит като подправка и лечебно средство. Вече е доказано положителното му действие при хора, които имат за цел да намалят личното си тегло.
От растението се използват предимно коренищата, които след сушене са белезникави на цвят, силен и приятен аромат. На вкус са с различна лютивина. От корените се извлича етерично масло. Освен етерично масло в коренището се съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди и др.
Коренището и етеричното масло от растението стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство. Използван като подправка във вид на прах, джинджифилът подобрява храносмилането. Ползва се в супи, сосове, ястия с месо или само от зеленчуци. Успешно се съчетава с подправки, отличаващи се със силен аромат, като чесън, лук и др.
За лечебни цели корените се добавят към билкови чайове. Растението се ползва при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаление на дихателните пътища, при нарушено храносмилане, като диуретично средство.
Когато се използва с цел подобряване дейността на храносмилателната система, много полезна е една стара рецепта: 1 средно голяма ябълка се настъргва на едро ренде и се размесва с ½ ч. л. смлян на прах джинджифил. Консумира се на гладно.
