Даряваме момичетата на Лазаровден

Даряваме момичетата на Лазаровден Лакомник
Даряваме момичетата на Лазаровден
Автор:Лакомник

Християните днес празнуват Лазаровден и почита Свети Лазар, когото Исус Христос възкресява четири дни след смъртта му. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.

Лазаровден мени датата си всяка година, в зависимост от православния календар. Винаги обаче е на осмия ден преди Великден и с него започва страстната седмица. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).

Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

В миналото се е вярвало, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

В народния обичай Лазаруване се включват момичета на възраст от 6 до 12 години - лазарки. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са "шеталици" (танцьорки) и една "кумица". Тя води групата и прибира подаръците.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц