Да си хапнем по холандски

Да си хапнем по холандски Лакомник

Гозбите са подходящи за всеки сезон

Да си хапнем по холандски
Автор:Лакомник

Чудните холандски гозби са подходящи, както за лятото, така и за зимата. Вкуснотиите често се правят със сирене или риба. Казват, че и местната рецепта за змиорка също била невероятна. Не мислете обаче, че те се приготвят трудно. Напротив това са едни от най-лесните за приготвяне гозби. 

 

Кюфтета от риба

Необходими продукти:

250 г рибено филе

1 филии бял хляб

1/2 яйце

30 г масло

мазнина за пържене

моркови

лук

чесън

1/2 карамфил

щипка къри

мащерка

½ дафинов лист

магданоз

индийско орехче

черен пипер

сол

брашно

прясно мляко

Начин на приготвяне: Зеленчуците и подправките се слагат в съд със студена вода. Оставяме да заври. Когато забълбука, трябва да го оставим за 20 минути на котлона. Идва ред на филето от риба. Варим всичко докато омекне. Ако не сте взели филе от риба, трябва да я обезкостите. Това става най-лесно с вилица. Добавяме предварително накиснатите в прясно мляко филии хляб, маслото, яйцето, солта и подправките. Разбъркваме сместа, оформяме кюфтета, овалваме ги в брашното и пържим от двете страни в мазнина.

 

Риба

Необходими продукти:

400 г риба

1/2 пакет масло

1 пушена риба

2-3 домата

1/2 ч.л. кимион

200 г сирен 

150 г кашкавал

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Сваряваме ориза. Преди да е изстинал добавяме масло. Половината от сместа подреждаме на дъното на тава за печене. Отгоре нареждаме рибата, накъсана на парчета и обезкостена, както и зеленчуците и подправките. Добавяме останалата част от ориза. Затваряме ароматната рибна смес с останалия ориз. Настъргваме сирене и кашкавал. Запичаме докато се зачерви.

 

Печен лук

Необходими продукти:

2 филии бял хляб

250 г кромид лук

1/2 яйце

200 мл прясно мляко

25 г бекон

кашкавал

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Лукът се обелва и се нарязва на ситно, най-добре с ренде. След това се вари, докато омекне, но се маха от огъня преди да е станал напълно готов. Взимаме малка тавичка и подреждаме вътре двете филии хляб, предварително потопени в прясното мляко. Отгоре изсипваме изцедения лук. Разбиваме яйцето с малко мляко. Поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме и бекона. Заливаме ястието с тази смес. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем за около 20 минути. 

 

Хотпот

Необходими продукти:

750 г крехко говеждо месо

черен пипер

2 дафинови листа

750 г картофи

750 г моркови

500 г кромид лук

 30 г масло

сол

Начин на приготвяне: В дълбока тенджера слагаме месото и подправките. Доливаме вода, затваряме с капака и оставяме да заври. След това намаляваме котлона и оставяме да се сготви на тих огън. През това време нарязваме морковите на кубчета. Слагаме ги в друга тенджера. Заливаме ги с горещия бульон. След това идва ред на картофите и лука, които са нарязани на ситно. Оставяме ги на огъня, докато бульонът изври. Пасираме зеленчуците. В чинията за сервиране се подрежда първо малко пюре, отгоре запържено масло и най-накрая парчетата месо.

 

Фондю

Необходими продукти:

250 г сирене "Гауда"

150 мл бира

масло

черен пипер

сол

царевично брашно

1/2 скилидка чесън

Хляб (франзела)

Начин на приготвяне: Взимаме дълбок съд и го намазваме с масло. След това слагаме настърганото сирене и бирата, докато сиренето се разтопи. Добавяме счукания чесън, солта, черния пипер, брашното, което е размито в 1 лъжица бира и бъркаме докато се сгъсти. Слагаме върху топла плоча или спиртник, който да не спира да работи. По този начин сиренето ще стои разтопено. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц